Політика
3 січня 2019
Виборчі дільниці у РФ закрили з міркувань безпеки - Клімкін
Міністр назвав головний мотив, який обумовлює закриття дільниць в Росії.
news-image
Рішення ЦВК про перенесення п'яти закордонних виборчих дільниць із Росії до посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії обумовлено питаннями безпеки наших співгромадян. Про це написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін у колонці для "Української правди", передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.
"Головний мотив, який обумовлює закриття дільниць в Росії, це, безумовно, безпека. І мова тут навіть не про такі речі, як можлива інфільтрація агентів ФСБ у склад виборчих комісій, вплив на них і багато чого іншого. Нас турбує передусім безпека українських громадян, які попри адміністративний і пропагандистський тиск все-таки наважаться стати членами виборчих комісій чи й просто прийти на вибори", - написав Клімкін.

Він зазначив, що російська пропаганда за останні роки підняла градус антиукраїнських настроїв у РФ до рівня істерії. У цьому контексті міністр навів дані опитування, згідно з яким у вересні 2018 року в Росії погано або дуже погано ставилися до України 56% населення.

"Тому ми не можемо гарантувати, що в день виборів не буде влаштовано небезпечних провокацій. Постраждати можуть і українські виборці, і наші співробітники, і зрештою самі будівлі дипустанов. Крім того, можна не сумніватися, що всі, хто візьме участь у голосуванні, обов'язково опиняться під ковпаком ФСБ і ризикують у найближчий час стати жертвами репресій. У російських тюрмах й без того вже перебувають десятки українських політв'язнів і військовополонених, ув'язнених за сфабрикованими справами", - констатував Клімкін.

Він спрогнозував, що російська пропаганда намагатиметься "по максимуму" використати рішення ЦВК, однак зауважив, що ми не будемо вірити будь-яким російським заявам про гарантування безпеки, повну відсутність втручань, провокацій і репресій.

"Росія вже не раз за останні роки демонструвала свою підступність і повне презирство до моралі та права", - акцентував глава зовнішньополітичного відомства.

Клімкін зазначив, що Україна поважає думку кожного з наших громадян і їхнє право брати участь у виборах, тому спільно з ЦВК були вжиті заходи, щоб забезпечити можливість проголосувати тим співвітчизникам, які забажають це зробити.

Він поінформував, що ті українські громадяни, які перебувають на території РФ тимчасово (а це переважна більшість), зможуть віддати свій голос в Україні за місцем постійного проживання, необхідно тільки пересвідчитися, що вас внесли у списки.

Ті ж, хто проживає у Росії постійно, матимуть можливість голосувати в посольствах України у Грузії, Фінляндії й Казахстані. Детальні роз'яснення щодо необхідних дій можна знайти на сайтах наших дипломатичних представництв.

"Ми вважаємо, що проведення вільних і чесних виборів на території країни-агресора є неможливим, позбавленим політичного і юридичного сенсу, а для тих, хто вирішить узяти в них участь, - просто небезпечним", - резюмував міністр закордонних справ.
Як повідомлялося, згідно з постановою ЦВК №274 до переліку закордонних виборчих дільниць було внесено зміни, зокрема 5 виборчих дільниць перенесено з території Російської Федерації (у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську) до посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії.
Читайте також: Посол КНДР в Італії попросив політичного притулку