Політика
4 січня 2019
Глава МЗС Польщі: Nord Stream 2 загрожує безпеці України
Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович в інтерв’ю виданню «Handelsblatt» критикує російсько-німецький проект.
news-image

Очільник Міністерства закордонних справ Польщі Яцек Чапутович в інтерв’ю німецькому економічному виданню «Handelsblatt» критично висловився про російсько-німецький газопровід Nord Stream 2. За його словами, цей проект загрожує безпеці України та підтверджує антиєвропейську позицію Німеччини, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

«Газопровід руйнує наслідки санкцій, Nord Stream 2 вбиває Україну», – заявив польський міністр у розмові, розміщеній на веб-сторінці газети.
«Коли транзит російського газу територією України буде припинений, ця країна втратить не тільки серйозні прибутки, але перш за все гарантію захисту перед черговою російською агресією», – сказав міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

Міністр висловив жаль через те, що не вдалося узгодити спільної європейської позиції в цій справі.

«Польща, США і Європейська комісія представляють тут проєвропейську позицію, Німеччина – антиєвропейську. Німеччина часто думає, що європейська позиція тотожна з німецькою, але у випадку Nord Stream 2 це не так», – зазначив Яцек Чапутович.

Проте, очільник польського МЗС додав, що в основному політика Польщі та Німеччини стосовно конфлікту між Росією та Україною є однаковою. Вона базується на несхваленні анексії Криму Росією та втручання на Донбасі, визнанні того, що Росія є агресором, а дії РФ проти українських кораблів у районі Керченської протоки були агресією.

«До певної міри ми також погоджуємося в справі реакції ЄС на російську агресію, щоб за допомогою санкцій передати Росії сигнал. Але ми хочемо більш рішучих дій», – заявив глава польського Міністерства закордонних справ Яцек Чапутович.

Політик також запропонував призначити спеціального посла генерального секретаря ООН з питань України, і додав, що до так званого нормандського формату (Німеччина, Франція, Україна, Росія) повинні приєднатися США і ЄС.

«Можливо, Німеччина і Франція вважають, що вони представляють Європу, але, на нашу думку, так не є. Нас можуть представляти лише європейські установи, в цьому випадку Верховний представник (ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки), а не інші країни», – сказав міністр Яцек Чапутович.
Читайте також: Нардеп Каплін зібрався в президенти України