Події
11 січня 2019
Україна проводить реформу шкільної системи за сприяння Фінляндії
Освітній проект, фінансований фінською стороною, має назву "Нова українська школа".
news-image

Україна проводить реформу шкільної системи за визнаною моделлю фінського початкової освіти. Зокрема, в рамках реформи буде змінений навчальний план, передає «Є!» із посиланням на Yle.

Освітній проект, фінансований фінською стороною, має назву "Нова українська школа". Головна ідея реформи - змінити спосіб мислення в системі освіти.

- Раніше думали, що найголовніше - це дати учням якийсь певний обсяг знань. Зараз вважають, що важливіше за все прищепити необхідні навички, - говорить начальник проекту з фінської сторони Арто Ваахтокарі.

 

- Питання освіти стосуються великої кількості людей - і батьків, і дідусів, і бабусь, і родичів дітей. У підсумку, всі люди в країні зацікавлені в тому, щоб молоде покоління отримало якісну освіту, - каже міністр освіти України Лілія Гриневич.


Проект призначений, в першу чергу, для вчителів початкових класів.

- Ми все ще не задоволені соціальним статусом наших вчителів, і ми все ще не можемо гарантувати, що кожен вчитель дуже добре підготовлений для своєї професії, - говорить Гриневич.


Реформа торкнеться всіх шкіл країни. 

На реалізацію реформи Фінляндія виділяє 6 мільйонів євро. Ваахтокарі зазначив, що для Фінляндії це значні вкладення і важливо, щоб всі гроші пішли за призначенням.

- Кожен рахунок проходить через мої руки. Я підписую розпорядження про оплату. Ми не даємо гроші зі словами «робіть, що хочете». Тут важлива систематичність, - каже він.
Читайте також: Батько митрополита Епіфанія не спілкувався із сином (відео)