Суспільство
18 січня 2019
В Антарктиду вирушила найбільша українська експедиція за останні 18 років
У 24-й сезонний загін увійшли вчені різних спеціальностей, переважно геологи, геофізики, метеорологи та біологи.
news-image

Стартувала 24-та українська антарктична експедиція на станцію "Академік Вернадський". В Антарктиду вирушить найбільший загін за останні 18 років - 26 дослідників та інженерів.   Про це йдеться в повідомленні на сторінці "Національний антарктичний науковий центр" в соціальній мережі Facebook, передає «Є!» із посиланням на Українські новини.

"Щороку ми відправляємо на нашу станцію експедицію, яка складається з двох частин. Це загін зимівників, що проводять постійні неперервні спостереження впродовж всього року, та загін сезонних дослідників, які працюють на станції впродовж антарктичного літа.

Ця, 24-та експедиція, є особливою. Адже з різних причин останніми роками спостерігалися певні стагнаційні тенденції в антарктичних дослідженням Україною. Ми утримували місце на карті, але не розвивалися. Зараз, після змін в Національному антарктичному науковому центрі, ми перейшли до стрімкого розвитку", – зазначив заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха.

Так, з 2002 року сезонні загони постійно скорочувалися і чисельно, і за терміном перебування на станції.

Зокрема, використовуючи сучасне обладнання, вчені виконуватимуть такі актуальні для української та світової науки дослідження:

  • За допомогою спеціальних дронів та інноваційного програмного забезпечення будуватимуться 3-D моделі льодовиків;
  • Розпочнеться комплексне дослідження різноманіття бактерій і вірусів;
  • Вивчатиметься механізм "цвітіння" вод Південного океану;
  • Досліджуватиметься поширення у водах Антарктики стійких органічних забруднювачів;
  • Метеорологічні дослідження будуть значною мірою автоматизовані, та відтепер включатимуть вивчення сонячної активності.

Стосовно географічного розширення, то низку експериментів проводитимуть не лише на нашій станції, але й на островах довкола неї. А деякі дослідження, передусім антарктичної рослинності та ґрунтів, охоплять території від Вогняної землі та субантарктичних островів до Південного полярного кола.

У 24-й сезонний загін увійшли вчені різних спеціальностей, переважно геологи, геофізики, метеорологи та біологи. Серед них є як ветерани українських полярних досліджень (зокрема, деякі учасники Першої УАЕ 1996 року), так і зовсім молоді науковці. Окремо варто зазначити, що вперше за багато років українські полярні дослідження відкриті для жінок. Тож у сезонну експедицію цього року вирушать 4 науковиці.

Читайте також: В українському лоукостері розповіли про умови провезення багажу