Світ
25 січня 2019
У Лондоні знайшли могилу дослідника, який дав ім'я Австралії
Поховання знайдено на будівництві.
news-image

Археологи, які працюють на будівництві залізничного проекту на місці старого кладовища в Лондоні, знайшли останки дослідника капітана Метью Фліндерса. Майже 150 років його могила вважалася втраченою, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Капітан Фліндерс очолив першу експедицію навколо Австралії, довівши, що це континент. Саме за його пропозицією назвали цю країну.

Останки дослідника знайшли на місці поховань у Сент-Джеймс-Гарденс у Лондоні. Звідти планують перенести близько 61 тис. скелетів, оскільки на цій ділянці біля вокзалу Юстон збудують станцію для швидкісної залізниці.

Нещодавно знайдена труна свідчить про те, що капітана поховали 23 липня 1814 року.

Розкопки почалися в жовтні минулого року. Це одна з 60 археологічних ділянок, розташованих між Лондоном та Бірмінгемом, які досліджують перед спорудженням лінії швидкісної залізниці HS2 вартістю у 55 млрд фунтів стерлінгів.

Науковці знали, що капітан Фліндерс був похований серед тисяч інших людей на цій ділянці, яку забудували, коли вокзал Юстон розширили у XIX сторіччі. Втім, було неясно, чи зможуть науковці ідентифікувати його останки.

Табличка

Археологи дуже зраділи такій швидкій знахідці під час початкової стадії розкопок, оскільки були не впевнені, чи зможуть знайти поховання Фліндерса серед 40 тисяч інших, повідомили в адміністрації залізниці.

Ідентифікувати останки вдалося завдяки свинцевій табличці на його труні.

Метью Фліндерс, який був родом з англійського графства Лінкольншир, здійснив кілька великих подорожей, зокрема як капітан корабля "Слідчий". На цьому кораблі він обійшов навколо усієї Австралії, довівши, що це континент.

Вважається, що саме йому Австралія завдячує своєю назвою. Хоча Фліндерс був не першим, хто використав цю назву, його роботи популяризували її використання.

Могильну плиту, що позначала місце його поховання, після розбудови вокзалу Юстон у 1840-х роках перенесли на іншу ділянку поховання, а його могила загубилася. 

Останки капітана Фліндерса, разом з іншими похованими в Сент-Джеймс-Гарденс, перепоховають на іншому місці, про яке повідомлять пізніше, зазначили в управлінні швидкісної залізниці HS2.

Відомо, що в Австралії ім'я Фліндерса у всіх на вустах. На його честь названо вулиці, станції, гори, міста, річку та університет.

Читайте також: 97-річний чоловік королеви Британії потрапив у ДТП