Політика
1 лютого 2019
Канада скоротила персонал посольства на Кубі після серії загадкових хвороб дипломатів
Із 2017 року 14 канадських дипломатів, які працювали на Кубі, відчули симптоми захворювання невідомого походження.
news-image

Канада скоротила чисельність співробітників свого посольства на Кубі вдвічі. Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ Канади, опублікованій 30 січня на сайті уряду країни, передає «Є!» із посиланням на Гордон.

Із 2017 року 14 канадських дипломатів та членів їхніх сімей зверталися по медичну допомогу після виникнення в них симптомів загадкового захворювання. Останній випадок зафіксовано в листопаді 2018 року, заявили у МЗС.

Аналогічні симптоми виявлялися у дипломатів зі США, які працювали на острові.

Причину виникнення симптомів з'ясувати поки не вдалося, визнали в Оттаві.

"На доповнення до раніше ухвалених заходів безпеки ми вирішили скоротити вдвічі кількість скерованих у Гавану. Посольство на Кубі на чолі з послом продовжить роботу, повне консульське обслуговування буде доступним. Однак деякі програми може бути скориговано протягом найближчих тижнів", – ідеться в заяві.

Раніше в посольстві працювало 16 дипломатів, тепер їх залишиться вісім, уточнює Reuters.

Посол Куби в Канаді Жозефіна Відаль розкритикувала рішення канадської влади, пише агентство Prensa Latina. У постраждалих не виявлено пошкоджень мозку, немає доказів того, що захворювання пов'язане з їхнім перебуванням на Кубі, заявила дипломат. Відгук канадських дипломатів на руку тим силам у США, які бажають створити "атмосферу напруженості" і подати Кубу джерелом загрози, уважає Відаль.

25 серпня 2017 року Держдепартамент США заявив, що американські дипломати, які працювали в посольстві США в Гавані, у 2016 році відчували нудоту, запаморочення, тимчасову втрату слуху або пам'яті після інцидентів, пов'язаних зі звуковими хвилями. Акустичний пристрій нібито був за межами американської резиденції. Постраждало 24 людини.

16 жовтня 2017 року президент США Дональд Трамп заявив, що уряд Куби є відповідальним за подію.

Читайте також: Прем'єр Канади описав Путіна і Трампа одним словом