Все зміниться: чи буде дешевою валюта влітку
Курсову динаміку визначатиме графік погашення зовнішніх боргів.
news-image

Сезонність курсу валют стала більш розмитою. Цьогоріч вона має повністю зруйнуватися. Адже  Україна 2019-го має віддати близько $ 9 млрд кредиторам, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ, пише «Є!».

"Зазвичай в Україні взимку гривня знецінюється. Весною та літом - навпаки. Останні 3 роки сезонність курсу валют була продиктована сезонністю нашої економіки, яка переважно є сировинною. Весною в аграріїв посівна компанія. Вони продають валютні резерви, щоб профінансувати її. Влітку - затишшя. Восени аграрії купують долари і виводять капітал за кордон. Раніше у нас був стабілізатор у вигляді промисловості. Зараз цей фактор фактично зник", - пояснює експерт.

Щороку Нацбанк перераховує близько 40-45 млрд грн прибутку в держбюджет.

"Останні роки це відбувалося наприкінці року - у жовтні-листопаді. Торік регулятор більш ритмічно, окремими траншами перераховував кошти. На серпень фактично все переслав", - каже Олексій Кущ.

В Україні існує девальваційно-інфляційної модель формування бюджету. Вона передбачає, що гривня має по-трохи знецінюватися.

"Коли гривня зміцнюється, а інфляція пригальмовується, бюджет недоотримує доходи. Тому Нацбанк підігрує уряду. Заявив, що 2019-го щодня купуватиме на міжбанку мільйонів. Раніше було $ 10 мільйонів. Насправді курс вже сьогодні може укріпитися ще більше, ніж 27 гривень за долар", - резюмує експерт.

З кінця січня долар активно дешевшав. На 1 лютого у курсах Нацбанку становив 27,74 грн. Зараз коштує менше 27 грн. Це пов'язано з продажем валюти населенням та купівлею нерезидентами гривневих держоблігацій. Виручка надходить від експортерів аграрної продукції та металургії, кажуть в НБУ.

Читайте також:Українці за 1 день придбали мільйони доларів онлайн