Суспільство
13 лютого 2019
В Україні вперше винесено судовий вирок щодо булінгу
Суд наклав на батьків винної особи покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн, і судовий збір у розмірі 384,20 грн.
news-image

11 лютого 2019 року оприлюднено рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області, який вперше в історії України виніс рішення у справі про булінг - сам закон підписано лише 16 січня цього року, пише «Є!» з посиланням на Тексти

"Неповнолітня громадянка [ім'я затерто], перебуваючи у приміщенні Бориспільської ЗОШ №7, за адресою: м.Бориспіль вул. Калмикова 7, вчинила боулінг, тобто дії психологічного та сексуального насильства із застосуванням засобів електронних комунікацій, щодо неповнолітньої громадянки (ім'я затерто), що проявилось у публікації непристойних фото у мережі «інстаграм», в результаті чого могла бути завдана шкода психічному здоров'ю потерпілої", - йдеться у рішенні суду.

 

 

За фактом булінгу було складено протокол про адміністративне правопорушення і скеровано на розгляд до суду, який власне і встановив факт булінгу.

"Зазначається, що в судовому засіданні мати неповнолітньої, що вчинила цькування, провину у скоєному визнала, просила суворо не карати", - йдеться в рішенні суду.

За рішенням суду у цій справі суд наклав на батьків винної особи покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн, і судовий збір у розмірі 384,20 грн. 

Нагадаємо, 16 січня президент Петро Порошенко підписав закон, який визначає поняття булінгу і передбачає адміністративну відповідальність за нього.

Рада ввела штрафи за булінг у грудні 2018 р.

Булінг, відповідно до законопроекту, - це дії учасників освітнього процесу, які полягають в психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, щодо малолітньої або неповнолітньої особи або такою особою щодо інших учасників освітнього процесу, в результаті чого могло бути завдано шкоди психічному чи фізичному здоров'ю потерпілого.

Згідно з документом, за цькування неповнолітнього передбачений штраф від 50 (850 грн) до 100 (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи від 20 до 40 годин.

Читайте також:В Україні набув чинності закон про протидію булінгу