Світ
13 лютого 2019
40% всіх відомих видів комах знаходяться на межі вимирання
У майбутньому такий спад може спровокувати масові зміни біосфери.
news-image
Міжнародна група вчених з'ясувала, що близько 40% всіх відомих видів комах знаходяться на межі вимирання, а в майбутньому такий спад може спровокувати масові зміни біосфери.
 
Такого висновку науковці дійшли, проаналізувавши дані 73 доповідей з університетів різних країн, присвячених тенденції зменшення кількості комах в своїх регіонах, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

В рамках дослідження вчені аналізували тільки доповіді біологів з Європи і Північної Америки, відповідно, зафіксовані тенденції точно враховують тільки інформацію з декількох регіонів світу.

Однак вчені вважають, що немає підстав вважати про існування тенденцій, що радикально відрізняються, в інших  частинах Землі. У майбутньому вони підготують нові дослідження щодо інших регіонів планети.

У Європі та Північній Америці найбільша загроза повного зникнення наразі нависла над лускокрилими, такими як метелики, а також перетинчастокрилими - осами і мурахами.

Основною причиною можливого вимирання комах вчені називають інтенсивне сільське господарство із застосуванням пестицидів, урбанізацію та зміну клімату. При цьому ефект зміни клімату досі повноцінно не вивчений, оскільки в деяких регіонах потепління може привести до поліпшення умов для існування комах, в інших - до повного їх знищення.

У разі вимирання хоча б частини комах цей ефект піде і на інші живі види, відзначають вчені. Комахи є досить важливим елементом харчового ланцюжка, особливо для птахів, рептилій і деяких риб. Надалі це може позначитися на їх популяції.

Читайте також:Як туристи шкодять довкіллю планети – порахували вчені