Суспільство
19 лютого 2019
Грошей на газові лічильники для всіх українців недостатньо
Станом на початок 2019 року прилади для обліку газу встановлено у 89% домогосподарств.
news-image
Виділених у тарифі на розподіл газу грошей недостатньо, щоб поставити газові лічильники усім споживачам в Україні, як того вимагає нове законодавство. Про це на прес-конференції заявили оператори Регіональної газової компанії, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Станом на початку 2019 року прилади для обліку газу встановлено у 89% домогосподарств. Однак згідно з ухваленим у 2018 році Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», до 2021 року усі загальнобудинкові лічильники газу необхідно замінити на квартирні прилади обліку. 

Оператори ГРМ мають поставити 1,4 мільйона приладів обліку газу, на що коштів недостатньо. Причиною вони називають необґрунтовані та встановлені із порушеннями всіх процедур вдвічі занижені норми споживання газу. 

«За нинішнього фінансування у нас в тарифі є кошти на 2,5-3 тисячі лічильників на рік, а потреба — 25 тисяч на рік. Виходить, нам потрібно 10 років, щоб встановити усі ці лічильники», — зазначив фінансовий директор ПАТ «Вінницягаз» Сергій Кібітлевський.

Зокрема, у тарифі не закладені у повній мірі витрати на ремонт, повірку та заміну вже встановлених газових лічильників. Згідно з чинним законодавством вони так само мають замінюватися за кошти операторів ГРМ,

«На рік за тарифом ми отримуємо 2 мільйони гривень, а потрібно — 7 мільйонів. Тобто у нас (у ПАТ «Вінницягаз» — ред.) потрійний дефіцит. І так всюди. За рік ми перевіряємо 40-50 тисяч лічильників і майже половина з них не проходить повірку. Щороку 10 тисяч з них нам треба замінювати, а до 2018 року коштів у тарифі на це не було закладено зовсім», — додав Кібітлевський.

Також облгази реєструють численні випадки навмисного псування споживачами вже встановлених приладів обліку, тому що споживання газу за заниженими, на їхню думку, вдвічі нормами є більш вигідною альтернативою. 

Читайте також:Гройсман розповів, коли Україна зможе відмовитися від імпортного газу