Події
20 лютого 2019
Дві третини тих, хто вбивав майданівців, втекли до Росії
Загибель та поранення учасників Майдану знаходиться в прямому причинному зв'язку з рішеннями і діями екс-президента Віктора Януковича.
news-image

Слідство встановило 66 виконавців, які підозрюються у вбивствах активістів на Майдані, з них 46 втекли в РФ, решта - під вартою, пише «Є!» з посиланням на УП.

Про це 20 лютого, у 5-ту річницю загибелі Небесної сотні, написав у Facebook генеральний прокурор Юрій Луценко.

За його словами, крім того, ГПУ в 2019 році "фактично завершило" слідство про тих, хто віддав злочинні накази, що привели до вбивств і поранень на Майдані.

Генпрокурор розповів, що комісія експертів дослідила 988 томів матеріалів слідства і дійшла висновку: загибель та поранення учасників Майдану "знаходиться в прямому причинному зв'язку" з рішеннями і діями екс-президента Віктора Януковича.

Також, каже очільник ГПУ, комісія визнала, що до трагічних наслідків призвели злочинні накази: екс-голова СБУ Олександра Якименка та його підлеглих Тоцького, Ганжи, Потієвського, Щеголєва, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його підлеглих Шуляка, Конопляника, Миколенка, міністра оборони Павла Лебедєва та екс-начальника Генштабу Володимира Замани.

"Як Генпрокурор гарантую, що ця найважливіша справа сучасної України піде на ознайомлення захисту і до суду відразу після рішення ВР про продовження процедури заочного засудження", - наголошує Луценко.

Читайте також:5 років тому на Майдані застрелили Героя Небесної Сотні Василя Мойсея (відео)