Суспільство
28 лютого 2019
Супрун спростувала міфи про мікрохвильовку
Мікрохвильові печі кращі навіть за варіння, бо вітаміни не виварюються у воду, а зберігаються у продукті.
news-image
Мікрохвильові печі кращі навіть за варіння, бо вітаміни не виварюються у воду, а зберігаються у продукті. Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, повідомляє «Є!» з посиланням на Еспресо.
 
"Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування. В цілому працює правило — що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню", - написала Супрун.

Вона зазначила, що проводилися дослідження під час яких вимірювали кількість зруйнованого вітаміну С від різного впливу тепла: варіння, готування на пару та в мікрохвильовці. Найбільш ефективним методом для збереження вітаміну виявилось пароваріння — руйнувалась лише десята частина.

Під час готування в мікрохвильовці — приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння — майже половина. Також було підтверджено, що готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті.

Водночас Супрун звернула увагу на якість посуду, що використовується для приготування їжі у мікрохвильовій печі.

"А ось щодо готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці — ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику — фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоби зробити пластик м‘яким і гнучким. Ці речовин пов‘язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів — естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов’язане з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами", - попередила урядовець.

Вона додала, що краще використовувати скляний чи керамічний посуд.