Суспільство
28 лютого 2019
В Україні з 1 травня очікується чергове підвищення тарифів
Подорожчання газу на 15% з 1 травня в Україні призведе до підвищення вартості гарячої води.
news-image

В Україні з 1 травня очікується чергове підвищення тарифів. Так, подорожчання газу на 15% з 1 травня в Україні призведе до підвищення вартості гарячої води. Експерти радять українцям приймати гарячий душ замість ванної, повідомляє «Є!» з посиланням на Главред.

Так, 1 кубометр газу з 1 травня коштуватиме вже 9,85 грн (з 1 листопада відбулося підвищення до 8,55 грн за 1 кубометр). Відповідно тариф на опалення та гарячу воду також підвищиться на 10-20%.

Відповідно, п'ять хвилин душу коштуватимуть 10 грн, а гаряча ванна 15-17 грн. Якщо приймати ванну щодня, то одній людині за місяць доведеться віддати близько 500 грн, а прийняття душу обійдеться в 300 грн.

Ще один варіант економії - встановлення спеціальних насадок на змішувачі, щоб знизити пропускну здатність до 8-12 літрів в хвилину.

Зекономити допоможе бойлер, проте, за підрахунками спеціалістів, окупиться він щонайменше через рік. Якщо бойлером потужністю 2 кВт і об'ємом 80 л підігріти куб води, потрібно приблизно 2 години і 50 кВт×год електроенергії. Це обійдеться приблизно в 65-66 грн. Що на 41 грн дешевше, ніж кубометр гарячої води після можливого подорожчання.

Щоправда, тарифи на електроенергію теж не довго будуть стояти на місці, а за сам пристрій для нагріву води доведеться віддати близько 7 тисяч гривень. 

До слова, другий етап подорожчання очікується з січня 2020 року. Без цього рішення Україна не зможе отримати фінансову допомогу у вигляді дешевих кредитів від МВФ.

Нагадаємо, вже з лютого в середньому оплата комуналки витягла з кишень українців додаткових 300-400 гривень.

Читайте також:Рабінович: У платіжках, які ви отримуєте, немає логіки, а є тільки жага наживи влади