Економіка та бізнес
2 березня 2019
РФ продає крадене в ОРДЛО вугілля Туреччині та країнам ЄС – МінТОТ
Про це розповів міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.
news-image

Крадене з окупованих районів Донбасу вугілля постачається не тільки до РФ, а й у Туреччину та інші країни Європи, в тому числі ЄС. Для цього здійснюється підробка документів, що нібито вугілля російське, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Про це в інтерв’ю виданню «Апостроф» розповів міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш. 

«Це не означає, що ці країни навмисно заохочують такі схеми, просто йде підлог документів. Українське вугілля перетинає лінію українсько-російського кордону, що зараз не контролюється українською владою, далі проходять різні маніпуляції, і вже по документах відвантажене українське вугілля має інше походження. Дуже складно встановити, наприклад, в Італії, що вугілля, яке за документами російське, йде з Росії, насправді, українське», – розповів Черниш.

Він зазначив, що Південна Осетія та інші невизнані квазідержавні утворення широко використовуються, щоб "плутати сліди". 

«Наприклад, компанія розташована в Південній Осетії, де є Південно-осетинський банк, який має кореспондентські рахунки в Російській Федерації. Утворюється така система, коли компанія, яка створена, або фізично існує на окупованих територіях України, відкриває рахунок в банку, створеному квазідержавними утвореннями. А насправді, це просто облікова електронна система, яка з’єднана з електронною системою "прокладки" в Південній Осетії, а ця платформа має доступ до російського банку. Все це забезпечується доступом до фінансової системи РФ. Таким чином і зв’язані фінансова система РФ та окуповані території», – пояснив Черниш.

Він додав, що Росія взагалі намагається зробити коаліцію невизнаних "республік", начебто вони утворюють між собою коло "друзів", які «насправді ніякі не друзі, а просто створюють картинку для пропагандистської машини РФ».

Читайте також: У Білорусі кажуть, що не продають Україні вугілля з ОРДЛО