Суспільство
16 березня 2019
Які поєднання ліків з їжею є небезпечними
Поєднання певних препаратів з певною їжею може погіршити або повністю нейтралізувати лікувальну дію.
news-image

Коли ми хворіємо і починаємо приймати лікарські препарати, прописані лікарем, ми не припиняємо їсти і пити. При цьому мало хто змінює свій звичний раціон харчування, а ось поєднання певних препаратів з певною їжею може погіршити або повністю нейтралізувати лікувальну дію, інформує «Є!», з посиланням на svidok.online.

Так само і навпаки – правильне харчування може виступити в ролі додаткового лікувального фактору, що покращує ефект лікарських препаратів і полегшує процес одужання.

Що прописали?
Антибіотики є одними з найбільш «конфліктних» препаратів. З меню потрібно виключити молоко, а також молочну продукцію, так як вони майже повністю нейтралізують дію, яка чиниться антибіотиками. Необхідно відмовитися і від алкоголю. Їжте більше фруктів, овочів і зелені. Тимчасово відмовтеся від кислої їжі – фруктів, солодких напоїв, соків, сухого вина і будь-яких страв, для приготування яких використовують оцет.

Антидепресанти — ці препарати містять у своєму складі інгібітори моноаміноксидази, тому з ними краще не поєднувати витримані сири, сири з цвіллю, квашену капусту, соєвий соус, яловичу і курячу печінку, в’ялену рибу і м’ясо, йогурти, інжир, ізюм і сметану. Всі перераховані продукти містять тирамін, який при поєднанні з інгібіторами моноаміноксидази здатний різко підвищувати артеріальний тиск.

На замітку: приймаючи антидепресанти, потрібно категорично відмовитися від алкоголю, особливо червоного вина.

Антикоагулянти (розріджують кров) не можна поєднувати з журавлинним соком, морсом і самою журавлиною. Таке поєднання може викликати внутрішню кровотечу.

Аспірин — приймаючи його, їжте страви з невеликим вмістом білків, жирів і вуглеводів, інакше ефект від ліків може зменшитися вдвічі. Відмовтеся від цитрусових соків, так як разом з аспірином вони провокують сильне подразнення слизової шлунка.

На замітку: ніколи не запивайте аспірин молоком (є думка, що такий спосіб оберігає слизову шлунка), оскільки воно повністю нейтралізує ліки, і препарат просто не працює.

Болезаспокійливі препарати не рекомендується поєднувати з копченостями, так як вони зводять нанівець всю корисну дію.

Гормональні препарати впливають на обмін речовин, тому для запобігання ускладнень треба їсти сир та інші молочні продукти, а також курагу, рибу, родзинки, ягоди і гарбуз (ці продукти містять багато білків, солей калію і вітамінів).

Залізовмісні лікарські препарати — приймаючи їх, відмовтеся від кави, чаю, мучного і солодкого, молочних продуктів і горіхів. Всі ці продукти ускладнюють засвоєння заліза в організмі.

Препарати, що знижують тиск, не можна поєднувати з алкоголем. Алкогольні напої нейтралізують ефект, який надається препаратом, що може викликати різкий стрибок тиску. Можна втратити свідомість.

Сечогінні препарати сприяють виведенню калію з організму. Для поповнення його запасів потрібно їсти зелений горошок, щавель, шпинат, курагу, буряк, цибулю, картоплю, яблука і моркву.

На замітку: сечогінні засоби не слід поєднувати з лакрицею – коренем солодки (екстракт солодки містять відхаркувальні мікстури, «аптечні» льодяники, а відвар кореня застосовують як проносний і сечогінний засіб). Речовини, які містяться в корені солодки блокують в організмі інактивацію глюкокортикоїдів і мінералкортикоїдів. Також, поєднуючись з сечогінними засобами, корінь солодки викликає посилене виведення рідини (може стати причиною зневоднення) і калію (можуть руйнуватися м’язи).

Протиревматоїдні препарати агресивно впливають на слизову шлунково-кишкового тракту. Дотримуйтеся суворої дієти при прийомі таких препаратів: відмовтеся від сирих овочів і фруктів, смажених страв і грибів, м’ясних і рибних бульйонів.

Читайте також: Науковці можуть подарувати людям можливість бачити в темряві