Політика
19 березня 2019
В Антарктиді облаштували найвіддаленішу від Києва виборчу дільницю на президентських виборах
На президентських виборах в Антарктиді будуть голосувати 34 людини.
news-image

На антарктичній станції "Академік Вернадський", розташованій в 15 тис. км від Києва, облаштують найвіддаленішу виборчу дільниця на виборах президента України. Про це повідомили в прес-службі Національного антарктичного наукового центру, пише «Є!» з посиланням на 112.

31 березня в Антарктиді будуть голосувати 34 людини – 11 учасників постійної експедиції, які знаходяться на станції цілий рік, а також 23 вчених з сезонної експедиції, які прибули на станцію в кінці січня.

Виборча процедура на станції "Академік Вернадський" буде проходити за особливими правилами. Зокрема, полярники використовують замість оригінальних бюлетенів їх роздруковані скан-копії, які напередодні голосування направить ЦВК. У день виборів в їдальні на станції встановлять саморобну кабінку для голосування і виборчі урни. Підрахунок голосів буде проходити в присутності всіх членів експедиції.

Відповідальність за забезпечення процесу голосування покладено на виборчу комісію з чотирьох полярників.

Надіслати протокол комісії з "мокрою" печаткою вдасться передати в Україну не раніше, ніж через місяць після виборів. Тому документи в форматі скан-копій оперативно передадуть зі станції в ЦВК. 

Учасники українських антарктичних експедицій мають можливість голосувати на станції "Академік Вернадський", починаючи з 1998 року.

Читайте також:Військовослужбовці ООС голосуватимуть 31 березня у наметах