Економіка та бізнес
20 березня 2019
Пішов угору: чому долар активно дорожчає
За минулий тиждень американська валюта піднялася на 81 коп.
news-image

Долар почав активно дорожчати. За минулий тиждень американська валюта піднялася на 81 коп, пише «Є!» з посиланням на Сегодня.

"Долар зміцнів через зростання попиту на валюту на міжбанківському ринку. Розраховувати, що гривня повернеться до зростання не варто. Адже у нас імпорт перевищує експорт. Тобто надлишку валюти немає і не передбачається", - пояснила фінасовий аналітик Євгенія Ахтирко.

За словами фінансового експерта Олексія Куща, гривня перестала дорожчати, бо Нацбанк і Мінфін припинили продаж облігацій внутрішнього держзайму.

"Кожна така пауза буде характеризуватися курсовим відскоком на 30-50 копійок на 0. З середини літа, після таких невеликих коливань, очікується помітна девальвація. Тоді почнуться великі виплати зовнішнього, внутрішнього боргу", - пояснює експерт.

За сприятливої політичної та зовнішньоекономічної ситуації курс валют буде у межах 28 грн за дол.

Долар почав дешевшати з лютого 2019-го. До березня курс валют опустився нижче 27 грн за дол. Гривня зміцнювалася завдяки активному продажу валюти населенням, купівлі гривневих державних облігацій іноземцями. Також валютна виручка надходила від експортерів аграрної, металургійної продукції.

Читайте також:Заробітчан зобов’яжуть платити: у ВР зареєстрували законопроект щодо трудових емігрантів