Суспільство
23 березня 2019
Вчені встановили, що чоловіки і жінки відчувають біль по-різному
Жінки набагато частіше чоловіків страждають від таких хронічних захворювань, як артрит, фіброміалгія і мігрень
news-image

Понад 50 млн людей по всьому світу страждають від хронічного больового синдрому. Це головна причина інвалідності у багатьох західних країнах, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

При цьому жінки набагато частіше чоловіків страждають від таких хронічних захворювань, як артрит, фіброміалгія і мігрень, передає Бі-бі-сі. На сьогоднішній день більшість болезаспокійливих і протизапальних засобів, якими користуються лікарі, є похідними опіуму або саліцилової кислоти, Вони непогано блокують больові напади, але слабо впливають на хронічні болі, що тривають протягом декількох місяців і навіть років. Однак тепер з'явилися відомості, що чоловіки і жінки мають різні біологічні механізми больового синдрому - а це означає, що вони по-різному реагують на різні лікарські засоби і можливе створення анестетиків, прицільно працюючих з урахуванням статі пацієнта. До недавнього часу лабораторні дослідження з пошуку нових болезаспокійливих засобів проводилися в основному на щурах і мишах чоловічої статі. В результаті виходили спотворені результати, які приводили до появи на ринку ліків, які мало діють на жінок. Недавня стаття в журналі Brain, написана групою вчених з Університету штату Техас в Далласі, виявила відмінності в больових сигналах, які надходять у спинний мозок чоловіків і жінок при хронічному болю. Виявилося, що у чоловіків з синдромом невропатичного болю найбільш активними клітинами виявилися макрофаги, які є частиною імунної системи. У жінок більш активними були нейропептиди, тобто білковоподібні речовини, що виділяються нейронами. 

"Це є першою прямою вказівкою на те, що біль у людини залежить від статі", - говорить Джеффрі Могил, професор невропатології з Монреаля, який не брав участі в цьому дослідженні.
Читайте також: Супрун зазначила в е-декларації за 2018 рік 354 тис. грн доходів