Суспільство
26 березня 2019
В Криму не залишилося українських шкіл
В Криму не залишилося шкіл, навчання в яких ведеться українською мовою.
news-image

В Криму не залишилося шкіл, навчання в яких ведеться українською мовою. Про це повідомляє Кримська правозахисна група, пише «Є!» з посиланням на 112

За інформацією правозахисної групи, дані, які були опубліковані російським Міністерством освіти в Криму, є недостовірними. Міносвіти заявляє, що в Криму залишилися школи, в яких навчання ведеться у всіх класах лише українською, але кількість таких шкіл значно зменшилася. За їх даними залишилася лише одна українська школа - школа №20 у Феодосії. 

Кримська правозахисна група поспілкувалася з батьками школярів цього навчального закладу і з його керівництвом. В результаті опитування вдалося дізнатися, що насправді всі предмети ведуться російською і лише в деяких класах українська мова залишилася як окремий предмет. 

Також в Міносвіти стверджували, що в Криму залишилося 2 школи, в яких є класи з навчанням українською мовою. Однак після моніторингу цих шкіл (Сімферопольська академічна гімназія та гімназія №11 ім. К. А. Треньова в Сімферополі) виявилося, що українську мову там викладають як факультет, а вивчення всіх предметів проводиться лише російською мовою, до того ж там навіть вивіски на вході російською. 

Однак неправдиву інформацію російське Міністерство освіти поширює і про кримськотатарські школи. За їх даними в Криму залишилося 3 кримськотатарських школм і 19 шкіл з класами навчання кримськотатарською мовою. Кримська правозахисна група стверджує, що насправді на півострові немає шкіл, у яких навчання повністю проводиться на кримськотатарському, там дітей навчають частково кримськотатарською та російською мовами.