Суспільство
29 березня 2019
Коли переводити годинник і як це пережити
31 березня о 3:00 стрілки годинника доведеться перевести на годину вперед.
news-image

В Україні досі переводять годинники на літній і зимовий час, хоча в Євросоюзі, наприклад, від цієї ідеї відмовилися. Традиційно на літній час українці переходять в останні вихідні березня, які в цьому році збігаються ще й із виборами. У неділю, 31 березня, о 3:00 стрілки годинника доведеться перевести на годину вперед, пише «Є!» з посиланням на 112.

І якщо сучасні ґаджети цілком впораються самі, значно полегшуючи життя своїм власникам, то про організм і механічні годинники потрібно буде подбати самостійно.

Вперше до переведення часу вдалася Німеччина та її союзники в Першій світовій війні заради того, щоб зберегти вугілля. Через рік і інші європейські країни перейняли цей досвід.

Досі, як і в 1916 році, коли ця практика тільки була введена, переведення годинників використовують для економії ресурсів та використанні світлового дня, що називається, по максимуму.

Але часи, коли потрібно було палити масляні лампи або свічки, пройшли, та й у загальному енергоспоживанні штучне освітлення має досить малу частку. До того ж це негативно впливає на здоров'я. Тому все більше країн переведення часу відмовляються – у світі трохи більше 60 країн, які все ще практикують це.

Медики з усього світу провели велику кількість досліджень і прийшли до висновку, що переведення часу дійсно впливає на організм, причому негативно. Найчастіше масштаб впливу залежить від фізичного здоров'я кожної людини, проте так чи інакше діє на всіх.

Справа в тому, що сезонний і добовий режими пов'язані з плином внутрішніх процесів в організмі. В процесі еволюції був вироблений строгий розпорядок біологічних процесів. Наприклад, сон має кілька фаз і кожна вимагає завершення. При переведенні часу швидка ранкова фаза, яка відповідає за запам'ятовування і засвоєння матеріалу минулого дня, обривається. У підсумку пам'ять людини погіршується, а нестандартне мислення притуплюється.

Крім цього, після переведення годинників збільшується кількість загострень гіпертонії, остеохондрозу і артриту. Поширеними симптомами, з якими після переведення часу приходять до лікарів, є сонливість, підвищена стомлюваність, порушення сну, дратівливість. У перші дні після переходу на літній час кількість нещасних випадків на виробництвах збільшується на 5%.

Більше гуляйте на вулиці. Піші прогулянки варто зробити невід'ємною частиною життя і приділяти їм не менше півгодини.

Постарайтеся знизити навантаження – фізичне і особливо емоційне. По можливості усіма способами уникайте стресів і навантажень на нервову систему.

Харчування – важлива складова гарного самопочуття. Відмовтеся на час від жирної і гострої їжі, обмежте солодке, віддайте перевагу овочам і фруктам. Каву й алкоголь теж краще відкласти на кілька днів.

Порушення режиму і недосипання погано поєднуються з водінням. Тому постарайтеся не сідати за кермо в перші дні після переведення годинників.

Щоб максимально полегшити ранок після переведення годинників, підготуйте заздалегідь все, що можна: одяг, подумайте про сніданок, який можна буде приготувати ввечері і вранці розігріти. А контрастний душ допоможе підбадьоритися.
 
Після того, як в Європейському Союзі вирішили відмовитися від безглуздого зрушування стрілок двічі на рік, в Україні також порушили це питання. Вже не вперше, але раніше до єдиної думки прийти так і не вдалося.

Зокрема, в Мінекономрозвитку заявили, що якщо вже ми взяли курс на євроінтеграцію, то цю здорову ідею можна і підтримати.

"У разі прийняття ЄС рішення про скасування переходу на літній час Мінекономрозвитку звернеться до Кабінету міністрів України щодо можливості внесення відповідних змін до порядку", – прокоментували в міністерстві.

Але, на жаль, далі заяв справа не пішла. Тож не забудьте перевести годинник 31 березня!

Читайте також:Українці старіють швидше за жителів більшості інших країн