Події
30 березня 2019
Незаконно засуджений у РФ українець Павло Гриб припинив голодування - РосЗМІ
Про це голова громадської спостережної комісії (ГСК) Ростовської області Леонід Петрашис повідомив ТАСС.
news-image

Незаконно засуджений у РФ українець Павло Гриб, що перебуває в СІЗО в Ростові-на-Дону, припинив оголошене 25 березня голодування, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Про це голова громадської спостережної комісії (ГСК) Ростовської області Леонід Петрашис повідомив ТАСС. 

"29 березня Гриб написав заяву про припинення голодування після проведення з ним роз'яснювальної бесіди керівництвом СІЗО №4 про можливі погіршення здоров'я, пов'язаних з припиненням прийому їжі", - сказав Петрашис.

За його словами, того ж дня Гриб був вивезений на медичне обстеження до Міжобласної лікарні ФСВП № 19 (МОТБ-19). Петрашис стверджує, що стан здоров'я Гриба задовільний, оперативного лікування він не потребує, "перешкод для утримання під вартою немає". Як повідомляв УНІАН, про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько Ігор Гриб, на той час член громадської ради Держприкордонслужби України. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. Пізніше стало відомо, що українець утримується в СІЗО в Краснодарі. Російські слідчі звинувачували його у нібито підготовку теракту на шкільній лінійці в Сочі. У Павла важке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії не допускає українських лікарів до Павла в СІЗО. 29 січня 2019 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті та потребує негайної операції на серці. 22 березня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив українця до шести років колонії загального режиму за звинуваченням у нібито "пособництві тероризму". Після вироку Гриб оголосив голодування. Він вимагає допустити до нього лікарів і українського омбудсмена. У МЗС України заявили, що Гриб може не витримати етапування зі слідчого ізолятора в колонію. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав міжнародну спільноту чинити тиск на РФ для звільнення Гриба.


Читайте також: ООС: бойовики здійснили 19 обстрілів позицій українських військових, є загиблий та поранені