Україна
17 лютого 2015
СБУ відкрила справу проти "Лукойла"
Відкриття та розслідування кримінальних проваджень по цій справі неодноразово блокувалися високопоставленими урядовцями колишньої влади
news-image

Служба безпеки України розкрила протиправну оборудку, в результаті якої російська компанія "Лукойл" незаконно отримала у власність нафтохімічний комплекс ВАТ "Оріана" і завдала багатомільйонних збитків державному бюджету. Про це повідомляє прес-служба СБУ, передає Є! Єдність.інфо

"Головне слідче управління СБ України відкрило кримінальне провадження за ст.191 Кримінального кодексу України. Ведеться слідство", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією, у 2000 році держава вирішила залучити для оздоровлення ВАТ "Оріана" приватного інвестора, беручи до уваги збитковість його нафтохімічного комплексу, а також відсутність власної сировини для переробки. "Для цього спільно з ТОВ" Лукойл-нафтохім "на базі" Оріани "було створено ЗАТ" Лукор ". Російська компанія заплатила за участь у бізнесі $ 100 млн власними цінними паперами. Встановлено, що реальна вартість цінних паперів російської компанії становила лише $ 27 млн. Тому державі завдано збитки в особливо великих розмірах ", - зазначили в СБУ.

Читайте також: Власників «АТБ-маркету» підозрюють у зв'язках з сепаратистами

При цьому уточнюється, що інвестор повинен був погасити кредит у розмірі EUR170 млн, який раніше держпідприємство "Оріана" отримало для модернізації виробничих потужностей.

"Зобов'язання не було виконано, а позика перед одним з європейських банків була повністю оплачена за рахунок державного бюджету", - йдеться в повідомленні.


Після цього в 2004 році службові особи Фонду держмайна, ВАТ "Оріана" та ЗАТ "Лукор" незаконно передали нафтохімічний комплекс підприємства новому юридичному суб'єкту, підлеглому "Лукойлу", після чого держава втратила будь-який вплив на стратегічно важливе підприємство.

"Відкриття та розслідування кримінальних проваджень за цим фактом неодноразово блокувалися високопоставленими урядовцями колишньої влади", - підкреслили в СБУ.