Політика
3 квітня 2019
Глава нацбезпеки Польщі про вибори в Україні: Українська демократія - непередбачувана
Павел Сольох також вважає, що Польща "приречена на співпрацю з Україною".
news-image

«Ми приречені на співпрацю з Україною». Про це заявив  голова Бюро національної безпеки (BBN) Павел Сольох. На його погляд, Польща повинна у відносинах з Україною навчитися діяти у певних сегментах, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

«Одним сегментом є історичні взаємини, ідентичність (…) йдеться, передусім, про роль УПА, з якою ми не погоджуємося і не будемо погоджуватися на те, аби УПА прирівнювали до Армії Крайової, але чимось іншим є сучасні питання», - підкреслив Сольох.
«Польща є рішучою, (аби) мати якомога ліпші відносини з Україною, це є наш дуже великий сусід», - підкреслив Сольох в ефірі радіостанції TOK FM.

Голова BBN важливими сучасними питанням вважає: безпеку, економічну співпрацю та присутність «1,5 млн українців на терені Польщі». На його думку, останні «не створюють для поляків не проблему, а додаткову вартість». 

«А тому добре би було, аби ми погодилися з тим, що хоча в деяких справах ми не будемо згідні і будемо між собою гостро сперечатися, але в деяких питаннях ми приречені на співпрацю, бо це - у нашому та в українському інтересі», - сказав Сольох.

На запитання про президентські вибори в Україні, Павел Сольох зазначив, що Польща «хоче, як і партнери з НАТО, Європейського Союзу, аби Україна була суверенною і демократичною». На його переконання, нині «безсумнівно так є».

Говорячи про результати першого туру виборів в Україні та перше місце у ньому коміка Володимира Зеленського, Сольох зауважив, що специфікою української демократії є «непередбачуваність».

На запитання про те, яке ставлення Зеленського може бути до Росії, Сольох відповів, що в Україні «після Помаранчевої революції і Майдану» українська ідентичність «будується на конфлікті з Росією».

«Поки що жоден з кандидатів не нехтував тим фактом, що більшість переконана, що винуватцем за стан України та війну є Росія. Відкритого проросійського кандидата (на президентських виборах в Україні – ред.) немає. Але почекаймо. Восени будуть вибори до парламенту і тільки тоді, наприкінці року, ми матимемо повну картину», - сказав Сольох.
Читайте також: У Польщі судитимуть двох чоловіків за побиття та образу на національному ґрунті студента з України