Суспільство
23 квітня 2019
Громадські активісти закликають громадян прийти 25 квітня о 9:00 під Верховну Раду на підтримку мовного закону
В умовах гібридної війни Росії та спроб Кремля повернути Україну у свій колоніальний простір – захист мови – це питання національної безпеки.
news-image
В четвер, 25 квітня, активісти закликають громадян прийти під Верховну Раду та підтримати ухвалення законопроекту №5670-д "Про функціонування української мови як державної". Про це пише «Є!» з посиланням на Еспресо.
 
Більшість фракцій засвідчила свою підтримку мовного законопроекту. Цього пленарного тижня парламент завершує розгляд понад двох тисяч поправок, і в четвер відбудеться голосування його у другому читанні. 
 
Законопроект підготовлений Комітетом з питань культури і духовності у співпраці з громадськістю. Проект консолідований політиками, урядом, науковцями, фахівцями з Конституційного права та громадянським суспільством. 
 
Наразі статус державної мови не регулюється жодним законом окрім Конституції. Ухвалення законопроекту №5670-д не тільки усуне цей правовий вакуум, а забезпечить захист та розвиток української мови. Він встановлює норми застосування державної мови у публічній сфері України і не поширюється на приватне спілкування громадян. 
 
Власна мова є фундаментальною основою існування для будь-якої нації. Українська мова, яка століттями зазнавала утисків з боку Росії – у незалежній Україні має набути належного статусу. І це не лише питання врегулювання гуманітарної політики. В умовах гібридної війни Росії та спроб Кремля  повернути Україну у свій колоніальний простір – захист мови – це питання національної безпеки. 
 
Українська мова, яка  століттями зазнавала утисків з боку Росії.  ухвалити новий закон, який би регулював мовну політику. Особливо в умовах війни з Росією. Як зазначає політичний експерт Михайло Басараб, на тлі війни всі рішення, які приймає держава, повинні відповідати одному критерію – бути допоміжним інструментом для протидії російському агресору.
 
Українське суспільство чекає на ухвалення в сучасного, європейського, демократичного закону про мову. Чинний склад парламенту неодноразово ухвалював державницькі рішення, спрямовані на боротьбу з агресором в оборонній, економічній та гуманітарній сфері. Ухвалення мовного законопроекту 5670-д – це ще один крок на шляху утвердження Української держави.