Суспільство
25 квітня 2019
В Україні стартувала кампанія боротьби за професійну гендерну рівність (відео)
Міністерство інформаційної політики представило серію відеороликів про гендерну рівність та протидію стереотипам у професійній діяльності.
news-image

Міністерство інформаційної політики представило серію відеороликів про гендерну рівність та протидію стереотипам у професійній діяльності. Про це пише «Є!» з посиланням на Work.ua.

Кампанія «Твоя професія — твій вибір» складається з п’яти відеороликів. Вони демонструють, що жінки і чоловіки однаково добре можуть виконувати роботу у всіх сферах економіки, життя, від виховання дітей до служби в армії.

Відео акцентує увагу на кількох важливих речах:

  • рівність в оплаті праці для жінок і чоловіків;
  • не існує поділу на жіночі і чоловічі професії — існує лише вибір людини, в якій сфері їй реалізовуватися;
  • жінки і чоловіки однаково здатні добре піклуватися про дітей і вести домашнє господарство, виконувати складну і важливу роботу в різних галузях господарства.

«Це надважливий продукт, який має на меті позбавлення не тільки нерівності в оплаті праці, але й позбавлення гендерно зумовлених стереотипів. Ще в дитинстві я почула вислів „За кожним сильним чоловіком стоїть сильна жінка“. Начебто нічого поганого в цьому немає, але кожна жінка також має право на те, щоб реалізувати свою велич, якщо у неї є потенціал. Розвиток українського суспільства яскраво демонструє, що у жінок надзвичайно потужний потенціал, який багато років був недооцінений. І на пострадянському просторі Україна є одним з лідерів, який демонструє, що залучення жінок до соціально-економічних, політичних, культурних, мистецьких процесів є правильним, логічним кроком, і це приводить до трансформацій, коли суспільство стає більш потужним, збалансованим, і зрештою це має на меті краще життя для кожного з нас» — сказала на презентації перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

Вона зазначила, що через Національну раду з питань телебачення та радіомовлення роликам буде надано статус соціальної реклами, вони будуть запропоновані телеканалам, також буде рекомендовано демонструвати їх перед показом кінофільмів у кінотеатрах.

«Ми закликаємо українські ЗМІ підтримати цю тему і показати ці ролики», — сказала Джапарова.

Як наголосила на презентації голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Ірина Суслова, зараз в Україні розбіжності в оплаті праці на однакових посадах чи при виконанні однакової роботи становить 26% не на користь жінок:

«А є окремі регіони, в яких розрив в оплаті праці досягає 60%, наприклад на сході України. Після цього, як питання рівності в оплаті праці почало обговорюватися, цей розрив почав скорочуватися, про що свідчать дані на сайті Державної служби статистики».

Вона нагадала, що скасування в минулому році наказу МОЗ № 256 від 1993 року дозволила жінкам долучитися до 450 професій, і підкреслила, що завдання держави в цьому питанні — створити умови для реалізації жінок і чоловіків в професії, а не створити перешкоди під хибним гаслом турботи про одну із статей.

Читайте також:Іванка Трамп відмовилася від пропозиції батька очолити Світовий банк