Політика
25 квітня 2019
Рада прийняла «мовний закон»
До другого читання документа було подано 2082 правки.
news-image

Сьогодні, 25 квітня, Верховна рада схвалила в другому читанні "мовний закон" - законопроект "Про функціонування української мови як державної", передає «Є!»  із посиланням на РБК-Україна.

"За" проголосувало 278 народних обранців, "проти" - 38.

Всього до другого читання закону було подано 2082 правки.

Підкреслимо, текст остаточного варіанту "мовного закону", який вчора в ході засідання профільного комітету зводили парламентарі через провалені поправки, на даний момент відсутній на сайті Верховної ради.

Зміст закону

Документ спрямований на врегулювання порядку застосування української мови як державної у публічних сферах суспільного життя. Дія закону при цьому не буде поширюватися на мову релігійних обрядів і на сферу приватного спілкування між особами.

Документ регулюватиме застосування української мови як мови громадянства України, а також його застосування у діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в Україні, державних і комунальних підприємств, установ та організацій, інших суб'єктів господарювання державної та комунальної форм власності .

Також передбачається застосування української мови в публічних сферах:

  • в освіті і науці;
  • у сфері культури, на телебаченні і радіомовленні, в друкованих засобах масової інформації, в книговиданні та книгорозповсюдження;
  • у сфері електронних інформаційних систем;
  • у сфері обслуговування споживачів;
  • у сфері спорту, телекомунікацій і поштового зв'язку, юридичних послуг, охорони здоров'я, транспорту;
  • при позначенні топонімів, в рекламі, при виготовленні вивісок і табличок;
  • у діяльності громадських об'єднань, політичних партій, суб'єктів господарювання приватної форми власності наданні інформації про їх товари і послуги.

Також передбачається визначити стандарти державної мови і порядок захисту державної мови.

Нагадаємо, раніше спікер Ради Андрій Парубій підкреслював, що на даний час немає ризиків не прийняти "мовний закон". Він запевняв, що більшість парламенту підтримує прийняття документа.

Підкреслимо також, у Києві біля будівлі Ради проходить акція на підтримку "мовного закону". Так, біля будівлі парламенту зібралися близько 700 людей, кількість учасників поступово збільшується. Багато хто прийшов з плакатами на підтримку державної української мови.

Читайте також: Нардеп з «Опоблоку» хоче звільнити В'ятровича