Політика
7 травня 2019
Радник Зеленського: «Ми не здатні протистояти Росії»
Апаршин також зазначив, що оскільки військової освіти у новообраного президента немає, дуже важливо "розповісти, пояснити йому так, щоб він зрозумів".
news-image

Україна не здатна протистояти наступу з боку Російської Федерації в Азовському морі. Таку думку висловив радник переможця президентських виборів Володимира Зеленського з питань безпеки і оборони Іван Апаршин в інтерв'ю "Апострофу", передає «Є!» із посиланням на Обозреватель.

"Варто розуміти, що в Азовському морі ми сьогодні не здатні протистояти Росії. І тут би я не хотів, щоб наші експерти вимагали від нового президента невідкладно відновити Військово-морські сили. Почали там будувати дві нові бази, для чого це потрібно? Невже вони думають, що можна зупинити агресію Росії, побудувавши на березі моря ці бази? це як зі "стіною" на кордоні з Росією - це нічим не допоможе", — заявив він.

При цьому Апаршин наголосив, що сьогодні неможливо за ніч перекинути угруповання військ.

"Є ж система попередження: пішла бригада на навчання — і ми про це знаємо, затрималася — теж про це знаємо, подали запаси — питання, а навіщо подали запаси? А, може, госпіталі почали розгортати? Є тисячі показників, за якими щодня відстежується ситуація. І настає мить, коли ми говоримо, що точка неповернення пройдена. Тому нам важливіше не пропустити цю мить. А щоб цього не пропустити, треба адекватно реагувати", — пояснив він.

Апаршин заявив, що будь-які військові програми затверджуватиме новий президент.

"А оскільки профільної освіти у нього немає, дуже важливо розповісти, пояснити йому так, щоб він зрозумів. Наприклад, якщо наступ здійснять через територію Білорусі, а у нас там нічого немає. А чому ні? Тому що ніхто нічого не спланував. І ось тут нам треба передбачити таку можливість. Президент України має чути різні точки зору і оцінити ризики, і що ще важливіше — наслідки", — підсумував він.

Нагадаємо, ситуація в Азовському морі різко загострилася після інциденту 25 листопада 2018 року, коли корабель РФ протаранив буксир ВМС України на виході з Керченської протоки. Росія застосувала зброю проти українських військових кораблів, захопивши три судна. 24 українці стали військовополоненими РФ.

Читайте також: Радник Зеленського прокоментував призначення Порошенком нового командувача ООС