Політика
8 травня 2019
Святослав Вакарчук йде на парламентські вибори
16 травня співак нарешті оголосить про свій похід в політику та презентує свою команду.
news-image

Святослав Вакарчук братиме участь у парламентських виборах і незабаром представить свою команду. Про це Фактам ICTV розповіли власні джерела, пише «Є!».

Вакарчуку пророкували участь на президентських виборах. Поки соціологи заносили його у рейтинги, суспільство очікувало від нього чіткої відповіді, а не натяків. Втім, цього так і не сталось.

Уже 16 травня співак нарешті оголосить про свій похід в політику та презентує свою команду. Місце та час зустрічі поки що невідомі.

Прес-служба гурту Океан Ельзи цю інформацію не спростовує, але і не підтверджує.

Поки виборче законодавство не змінили, прохідний бар’єр для партій складає 5%. Поки що у соцопитуваннях лідирує партія новообраного президента – Слуга народу.

Політолог Олександр Антонюк запевняє, що шанси подолати бар’єр у Вакарчука є.

– Враховуючи, що в цій виборчій кампанії буде домінувати емоційний, а не раціональний складник, шанси Вакарчука я б не відкидав. В Україні вже сформоване електоральне ядро ліберального типу. Воно потребує політичної сили, нових лідерів, нових сенсів і змістів, а також правильної нової комунікації.

У суспільства є запит на нові обличчя у політиці. Експерт нагадує, що успіх Зеленського залежав від того, що політичний істеблішмент України втратив довіру – не тільки довіру до Петра Порошенка, а й до Юлії Тимошенко, Юрія Бойка, Анатолія Гриценка та інших.

Політолог зазначає, що Вакарчук складатиме конкуренцію політикам і партіям з ліберальними цінностями.

– Найімовірніше, це буде електорат, який в 2014 році голосував за Самопоміч. На цих виборах, наскільки мені відомо, буде партія Люди важливі, але враховуючи самого Вакарчука і його медійність, він популярніший, ніж Максим Нефьодов.

Окрім того, він може створити конкуренцію і для Слуги народу, принаймні для ліберального крила її електорату.

Святослав Вакачук вже був у політиці. У 2007 році за списками партії Наша Україна – Народна самооборона він пройшов до Верховної ради. Втім, вже за рік склав свої повноваження.

– Вакарчук тоді склав повноваження, тому що він себе не бачив в політиці і в тих розбірках, які були у парламенті. Пройшло 10 років, можливо, він вже доріс. Принаймні, він чітко розуміє, куди він йде, – каже експерт.

Для того, щоб цьогорічний похід у Раду став більш успішним, аніж попередній, Вакарчуку потрібно два складники – хороша команда та чітка програма.

Якщо він не зможе чітко свої позиції назвати, він, можливо, і пройде в парламент, але це буде одноразовий проект, зазначає експерт.

Парламентська передвиборча кампанія відрізняється від президентської. Його успіх залежатиме від того, наскільки якісною і сильною буде його політична команда.

Експерт додає, що зволікати не варто. Чим швидше Вакарчук оголосить про свою позицію, тим краще.

Читайте також:Савченко хоче в команду Зеленського