Суспільство
10 травня 2019
В Україні різко зростають ціни на овочі: експерти назвали причину
В Україні різниця в цінах улітку, на початку осені і в кінці зими становить 2-2,5 рази.
news-image

У весняному сезоні 2019 року в Україні стрімко зросли ціни на овочі через низький врожай, викликаний несприятливими погодними умовами. Таку думку висловив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, пише «Є!» з посиланням на today.

За словами експерта, в Україні різниця в цінах улітку, на початку осені і в кінці зими становить 2-2,5 рази.

– Ні в одній країні світу такого не побачите. До того ж, якщо порівняти сезонну динаміку цін у тій же Польщі чи в будь-якій країні Європи, різниця в сезонах становить 1,5%, максимум – 2%. В Україні – 200-210%, – пояснив Олег Пендзин.

Експерт також додав, що головною причиною можна вважати відсутність умов для зберігання товару. Крім цього, виїзні ярмарки з дешевими продуктами не вирішують проблему монополій.

– У нас ринки монополізовані, – зазначив Пендзин. – Відверто кажучи, великі торгові мережі домовляються про ціни. Словом, роботи ще багато, щоб привести ситуацію до європейського рівня. Через збільшення пропозиції української продукції ціни на овочі влітку 2019 року стануть значно менші. Однак після цього на ринку слід очікувати звичне сезонне коливання цін на овочі.

Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко також зазначив, що в кінці 2019 року ціни на деякі продукти харчування в Україні зростуть на 20-25%.

– Темпи будуть не такими жахливими, як в минулому році, але на 20-25% в кінці року нам доведеться заплатити більше, ніж зараз, – сказав експерт Дорошенко. – При цьому, як і завжди, будуть відбуватися значні коливання ціни в десятки відсотків протягом року. Але після зльоту будемо бачити приземлення цієї ціни.

Читайте також:В Україні сигарети злетять у ціні: скільки коштуватиме пачка