Політика
13 травня 2019
ЄС не планує вводити санкції через роздачу паспортів РФ в ОРДЛО
Проте Київ закликав ЄС до посилення тиску на РФ.
news-image

Європейський Союз не планує вводити нові санкції проти РФ за рішення Російської Федерації роздавати російські паспорти жителям Донбасу. Про це розповіли журналістам міністри закордонних справ держав-членів ЄС, які зібралися в Брюсселі відзначити 10-ту річницю Східного партнерства, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Зокрема, про це заявив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек - за його словами, ЄС знає про рішення РФ, але не планує посилювати тиск на Москву з-за нього.

"Зараз ми більше стурбовані пошуком діалогу, а не тиском, як це робить сама Російська Федерація", - заявив він.

Позицію європейців підтвердив також румунський міністр Теодор Мелешкану. Він запевнив журналістів, що нові санкції проти РФ не потрібні і українцям.

"Це створить проблеми самій Україні", - заявив він, але не став уточнювати, в чому він бачить ці проблеми.

Необхідно зазначити, що позиція України – інша, Київ закликав ЄС до посилення тиску на РФ. Частина держав ЄС, які зазвичай відносять до числа друзів України в Євросоюзі, виступають за посилення санкцій. Зокрема, про це заявив литовський міністр Лінас Лінкявічюс.

"Це (роздача паспортів) - глибоке порушення міжнародного права. Ми домовлялися, що подальше порушення міжнародного права повинно вести до посилення тиску, тому я вірю, що повинні бути нові санкції", - заявив він.
"Ми повинні ввести персональні санкції проти росіян, причетних до цього рішення, а також прийняти рішення, що ЄС не визнає ці паспорти", - заявив естонський міністр Урмас Рейнсалу.

Водночас відомо, що для введення санкцій ЄС потрібен консенсус, якого поки немає.

Читайте також: Новий голова МЗС Естонії пропонує посилити санкції проти Росії