Суспільство
13 травня 2019
Дорослі будь-якого віку зможуть безкоштовно вакцинуватися від кору
Міністерство охорони здоров'я України скасувало вікові обмеження на безкоштовну вакцинацію від кору.
news-image

Міністерство охорони здоров'я України скасувало вікові обмеження на безкоштовну вакцинацію від кору. Про це сьогодні повідомила прес-служба відомства. Про це пише «Є!» з посиланням на Гордон.

"Дорослі будь-якого віку тепер теж можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту і краснухи вакциною КПК. Також можна вакцинувати немовлят віком від шести місяців, для яких кір особливо небезпечний", – ідеться в повідомленні.

Зміни ухвалили наказом МОЗ від 23 квітня 2019 року "Про внесення змін до календаря профілактичних щеплень в Україні".

До цього моменту безкоштовно вакцинуватися могли тільки дорослі віком до 30 років та люди з груп професійного ризику – медики, освітяни, військові, студенти.

Тепер одержати безкоштовне щеплення можуть люди будь-якого віку, які контактували з хворими (таким людям рекомендують вакцинуватися протягом 72 годин); не хворіли на кір і не мають підтвердження даних про щеплення у медичній карті; за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору.

У МОЗ підкреслили, що для формування імунітету дорослим достатньо зробити одне щеплення.

Кір – гостре інфекційне вірусне захворювання, яке може привести до летального результату. Основні симптоми хвороби: висока температура, запалення слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивіт, плямисто-папульозний висип на шкірі і загальна інтоксикація. Специфічного лікування кору немає, ідеться в релізі міністерства.

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляла, що кількість хворих на кір у Європі у 2018 році становила понад 82 тис. осіб, водночас найбільше хворих було в Україні – 53 тис. осіб. У 2018 році в Європі від кору загинуло 72 особи, із них 16 – на території України. У ВООЗ підкреслили, що причиною спалаху кору в Україні є низький рівень вакцинації.

6 квітня виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун повідомляла, що від початку спалаху кору в Україні померло 35 осіб.

Станом на 6 травня з початку року в Україні зафіксували 45 147 випадків захворювання на кір, від ускладнень хвороби померло 17 осіб. 

Читайте також:«Одного щеплення недостатньо»: лікар пояснив, що потрібно для захисту від кору