Резонанс
15 травня 2019
Філарет розкрив домовленості з Епіфанієм і Порошенком щодо ПЦУ
Він уточнив, що домовленості були лише на словах і документально не закріплені.
news-image

Патріарх Філарет розкрив домовленості між ним, президентом України Петром Порошенком, митрополитом Епіфанієм і архієреями щодо розподілу влади в Українській православній церкві, передає «Є!» із посиланням на Обозреватель.

"Була домовленість не тільки з Епіфанієм і президентом, а й з усіма архієреями на архієрейському соборі, що після отримання Томосу я як патріарх буду керувати церквою в середині України, а зовні цю церкву представлятиме митрополит Епіфаній. Така була домовленість", — заявив він під час прес-конференції.
"Для того, щоб зберегти єдність, потрібно виконувати домовленості", — додав Філарет

Він уточнив, що домовленості були лише на словах і документально не закріплені.

"Я як патріарх повинен керувати церквою на території України. А він (Епіфаній. — ред.) від цього відмовився і керує сам. Не тільки патріарха не допускає, але й не погоджує. Крім того, на першому Синоді порушили питання, щоб мене взагалі на спокій відправити. Я ж про це не домовлявся, що мене на спокій потрібно відправити після Томосу..." — зауважив Філарет.
Патріарх підкреслив, що, судячи з усього, на Епіфанія чинять тиск.
"Хочете знати правду? Правда в тому, що не він керує, а ним керують. І він мені прямо сказав, що не все від мене залежить. Якщо ти предстоятель, то чому від тебе не все залежить. Виходить, є сили, які вищі за тебе і хочуть не того, чого хочеш ти", — додав Філарет.
Читайте також: Філарет заявив, що предстоятель ПЦУ Епіфаній угодний Москві