Суспільство
15 травня 2019
Філарет шкодує, що підтримав кандидатуру Епіфанія на пост глави ПЦУ
Філарет сьогодні під час прес-конференції заявив, що не висував би кандидатуру Епіфанія в престоятелі ПЦУ, якби знав, що той "піде кривими дорогами".
news-image

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет сьогодні під час прес-конференції заявив, що не висував би кандидатуру Епіфанія в престоятелі ПЦУ, якби знав, що той "піде кривими дорогами". Про це пише «Є!» з посиланням на Гордон.

"Якби я знав те, що відбувається, я б його не висував. Я довіряв йому, що він буде іти прямою дорогою, а не піде кривими дорогами. Цього я не передбачав, тому що я довіряв йому стовідсотково. Якби я за нього не боровся на соборі, він би предстоятелем не був", – заявив Філарет.

Він висловив припущення, що не Епіфаній керує ПЦУ, а ним керують.

"Правда полягає в тому, що не він керує, а ним керують... І він мені прямо сказав: "Не все від мене залежить". Якщо ти предстоятель, то чому від тебе не все залежить? Значить, є якісь сили, які вищі за тебе, і вони хочуть не те, що ти хочеш, і тому ти кажеш: "Не все від мене залежить", – зазначив Філарет.

Він підкреслив, що чув таке від Епіфанія не раз.

Філарет додав, що у нього з Епіфанієм була домовленість, що він як патріарх має керувати українською церквою на території України, однак той його до управління не допускає.

"Він від цього відмовився і керує сам. Не тільки патріарха не допускає, а й не узгоджує. Навіть на першому синоді поставили питання, щоб мене взагалі на спокій відправити", – сказав Філарет.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вручив його Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого.

8 травня видання LB.ua опублікувало копії запрошень для архієпископів із підписом Філарета, надруковані на бланках УПЦ Київського патріархату на святкування дня пам'яті мученика Макарія 14 травня. Спочатку Епіфаній запрошення не отримав.

У коментарі Філарет сказав, що Київський патріархат не ліквідовано, тому що зробити це, за словами патріарха, "може той, хто його створив". Посилаючись на джерела, видання повідомило, що Філарет збирає архієреїв ПЦУ, щоб обговорити можливість відновлення Київського патріархату під його керівництвом.

Епіфаній заявив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити фактично і юридично. На його думку, це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію і "всіх здобутків церковної незалежності".

10 травня Філарет сказав, що з моменту обрання Епіфанія предстоятелем ПЦУ вони жодного разу не здійснювали літургії. Також, за інформацією Філарета, митрополит нібито хотів провести своє служіння "то в Дніпрі, то в Маріуполі" "на противагу" урочистостям у Володимирському соборі в день пам'яті Макарія. Водночас Філарет передав Епіфанію запрошення на святкування в Києві 14 травня.

Предстоятель ПЦУ заявив, що на 14 травня запланував поїздку на Донбас і в Києві бути у будь-якому разі не планував.

В опублікованому 12 травня коментарі Філарет допустив відділення Київського патріархату від ПЦУ і підкреслив, що уповноважений скликати церковний собор.

Директор департаменту Мінкульту зі справ релігій і національностей Андрій Юраш заявив, що УПЦ КП і УАПЦ припинили існування після створення на об'єднавчому соборі ПЦУ. Він додав, що Філарет за рішенням Синоду ПЦУ має залишатися правлячим архієреєм Києва із входженням у його єпархію всіх парафій і монастирів колишньої УПЦ КП столиці і тих громад, які матимуть бажання приєднатися до структури.

14 травня на святкування у Володимирський собор у Києві приїхало тільки чотири єпископи із більше ніж 60, яким розсилав запрошення Філарет. 


Читайте також:Філарет виступив проти Епіфанія і заговорив про нову церкву