Світ
19 лютого 2015
Угорці подали в суд на Путіна за підтримку диктатури
Громадські активісти Угорщини з блогу "Подвійний стандарт" подали в суд на президента Росії Володимира Путіна за порушення закону про заборону диктаторських режимів.
news-image

Про це в середу 18 лютого повідомило "РадіоСвобода" з Будапешта, передає Є! Єдність.інфо.

Причиною позову стало покладання російським президентом вінка до пам'ятника радянським солдатам, загиблим під час Другої світової війни, а також революції в Угорщині 1956 року. За словами активістів, це був незаконний жест, так як на пам'ятнику значиться слово "контрреволюція" відносно подій 1956-го року, що, за угорськими законами є "запереченням злочинів комунізму і націонал-соціалізму".

До того ж, - підкреслюють автори блогу, - пам'ятник вінчає червона зірка, заборонена угорськими законами як знак авторитарного режиму.

 

 

"Це самопіар, заснований на неточному знанні закону. Так, нова угорська конституція стверджує, що заперечення злочинів комунізму є кримінальний злочин, також є закон Кримінального кодексу, який наказує кримінальне покарання за демонстрацію на публіці символів диктаторського режиму, і до таких символів належить і червона зірка. Але військові поховання мають, по угорськими законами, особливий статус. Зображена на них червона зірка, герб СРСР та інші символи, зазвичай заборонені, такими не є ", - заявив пошуковик Андрій Оголюк, який займається пошуком зниклих безвісти радянських солдатів на території Угорщині.

За його словами, пам'ятники радянським солдатам, були зведені з 1956-го по 1991-й рік, тобто в радянський час, тому радянська символіка і ідеологія у вигляді слова "контрреволюція" збереглися на меморіалі. Під час реставрації символіку залишили, тому що "вона є частиною пам'яті загиблих". Це підтверджують і угорські закони, які захистили заборонену символіку на військових похованнях.

Під час свого візиту в Будапешт 17 лютого Володимир Путін у присутності російських журналістів поклав вінок до могили радянських воїнів на кладовищі Керепеші, де поховані понад 7000 солдатів.

Як повідомлялось раніше, Угорщина влаштувала президенту Путіну у вівторок холодний прийом, щоб показати, що не хоче більше мати з Росією спільних справ.

Більше того, напередодні візиту російського лідера тисячі угорців вийшли на вулиці з плакатами "Росіяни, додому!", Протестуючи проти приїзду Путіна в Будапешт.

Читайте також: Угорці мітінгують проти візиту Путіна