Події
24 травня 2019
Росія готувалася анексувати Крим з моменту, коли Україна стала незалежною – Хомчак
За словами Хомчака, станом на 2014 рік війська були або скорочені або «дуже скорочені».
news-image

Новопризначений начальник Генерального штабу - головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що Росія готувалася забрати Крим з моменту, коли Україна стала незалежною. Про це він сказав в інтерв’ю УНІАН, ТСН і ТСН.Тиждень, передає «Є!»

Під час незаконної анексії Росією Криму Хомчак був командувачем оперативного командування «Південь». Проте, за його словами, він не володів усією інформацією про оперативну обстановку.

«Якби тоді ми володіли всією інформацією, можливо, все було б по-іншому. Я не знаю, куди надходила інформація від розвідки та зовнішньої розвідки. Але до мене інформація не доходила», - заявив він.

За словами Хомчака, станом на 2014 рік ті війська, які були в підпорядкуванні, були або скорочені або «дуже скорочені».

Відповідаючи на питання, чи Україна мала починати військові дії, щоб зупинити інтервенцію Росії і подальшу анексію півострова, Хомчак відповів:

«Для того, щоб військові могли починати стріляти, має бути визначений відповідний стан в регіоні або в державі. Це – найперше. Тому що, якщо цього немає, тоді військові поза законом».

Він наголосив, що, «звичайно, що військові мали б діяти, але, розумієте, яка ситуація була в Криму – Росія готувалася забрати Крим з моменту, коли Україна стала незалежною».

За словами генерала, питання виникає, хто і що робив з того часу, щоб цього не допустити.

«Я в своєму житті в Криму був рази три. Крайній раз в 2010 році, коли сказали, що Крим – це Європа, і можна їхати відпочивати. Я взяв путівку у військовий санаторій в Алупку і поїхав туди. Але пізніше сказав, що більше туди не поїду відпочивати, тому що був шокований від того, що там побачив. Це був поганий залишок Радянського Союзу, повсюди реклама російської горілки з триколором. Я собі ставив питання, чи я в Україні. Я не розумів, де я є. Захоплення Криму почалося набагато раніше, тому що сьогодні треба захопити оце (показує на голову. - ред.), а фізично - це вже питання часу… Тому ми повинні воювати за людину, за те, що в неї в голові», - резюмував він.

 

Читайте також: У флешмобі «ЗеленскийПризнайВыборДонбасса» використали фото Сенцова та назвали його Олександром з Донецька