Політика
3 червня 2019
Склад нової Ради оновиться на 70%, - політолог
Як себе проявлять нові люди, невідомо. Новим парламентаріям знадобиться час на адаптацію.
news-image

Склад Верховної Ради ІХ скликання може суттєво оновитися, адже партії "Слуга народу" і "Голос" декларують бажання привести нові обличчя до парламенту. Таку думку висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

"Більшість нардепів будуть не з політики. У Зеленського не дуже довіряють нинішнім політикам. Вакарчук, схоже, пройде в парламент, теж декларує оновлення. Відсоток оновлення може скласти понад 70%. Це дасть можливість провести серйозні зміни. У Зеленського всі законодавчі ініціативи відкладають на новий парламент", - зазначає Володимир Фесенко.

Водночас, зауважує політолог, як себе проявлять нові люди, невідомо. Новим парламентаріям знадобиться час на адаптацію.

«Може статися, як у нинішньому парламенті: нові депутати від старих колег освоїли їхні звички – кнопкодавство, прогули. І перетворяться в болото через відсутність досвіду і компетенції. Тоді парламент буде слабким і в підсумку конфліктним. Через рік його можуть розпустити», - вважає політолог.

Також Фесенко прогнозує, що у новому парламенті може буде боротьба старого і нового, або ж нові депутати серйозно змінять практику роботи Ради і сформують нові традиції.

20 травня, в день своєї інавгурації, президент України Володимир Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання та дострокові парламентські вибори, а також запропонував діючому складу уряду подати у відставку. 23 травня указ президента про розпуск Верховної Ради й призначення позачергових виборів набув чинності. Позачергові вибори до Верховної Ради призначено на 21 липня.

Читайте також:Вакарчук: Я за те, щоб знизити податки в певних сферах. Але ми повинні знати, де які компенсатори можуть бути дієвими