Політика
4 червня 2019
Порошенко завоював увагу Трампа не дуже етичним анекдотом, - Єлісєєв
Костянтин Єлісєєв розповів, як йшла підготовка до телефонних розмов і зустрічей із президентом США.
news-image

Колишній зовнішньополітичний радник Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв розкрив деталі підготовки Порошенка до телефонних розмов і зустрічей з президентом США Дональдом Трампом. Як повідомляє "Європейська правда", про це Єлісєєв розповів у інтерв’ю виданню "Лівий берег", передає «Є!»

"Найперша телефонна розмова Порошенка з Трампом була десь хвилин п'ятнадцять. Що було дійсно досягненням – інколи його розмови тривають 1-2 хвилини, а з деякими американський лідер просто кидав трубку після кількох фраз", - пригадує Єлісєєв.

За його словами, складність підготовки бесіди з Трампом полягала у тому, що її основні тези не мали бути монотонними і занадто ускладненими нудними деталями.

"Тут було все: і зрозумілі фрази, і сленг, який полюбляє президент Трамп, і навіть анекдот, який президент Порошенко розповів Трампу, аби підтримувати інтерес до бесіди", - ділиться спогадами підготовки до розмови ексрадник Порошенка, проте сам анекдот не розповідає, оскільки він, за словами Єлісєєва, "як для інтерв’ю не дуже етично звучить".

Прості слова у розмові з Трампом використовувались, приміром, для пояснення американському президенту ситуації довкола Криму.

"Знаючи менталітет президента Трампа – що він бізнес-орієнтована людина, ми намагалися використовувати якраз його лексику. І тому дійсно ми не казали "анексія Криму" - бо воно складне і може бути не зовсім зрозумілим. А сказали дуже просто: що "в 2014 році Росія вкрала в нас Крим", - зазначив Єлісєєв.
"А останньою крапкою розмови, яка розчулила Трампа наприкінці бесіди, було привітання від Порошенка з перемогою улюбленої команди "Нью-Інгленд Петріотс" в фіналі Супербоулу американської футбольної ліги, що відбувся напередодні. Порошенко навіть назвав улюбленого футболіста американського президента квотербека Тома Бреді, який отримав титул найкращого гравця. В результаті ця зацікавлена бесіда переконала американського лідера зустрітися з Порошенком та розбудовувати особисті стосунки", - додав він.

До першої особистої зустрічі з Трампом у Порошенка підготували символічний подарунок – шматок американського вугілля в красивій коробочці. Він мав символізувати партнерство між державами і дотримання домовленостей.

Також Трампу показували великі слайди, де поряд з українськими солдатами на параді з нагоди Дня незалежності України маршем йшли і американські вояки.

"Для Трампа це було теж одкровення", - додав ексрадник Порошенка.
Читайте також: Стало відомо меню бенкету за участю Єлизавети II і Трампа