Політика
7 червня 2019
Зеленський: Сподіваємося, Росія відновить контроль над бойовиками на Донбасі
У зоні ООС - загострення.
news-image

У зоні ООС триває загострення: за минулу добу і від початку нинішньої бойовики 23 рази порушували режим тиші. Двоє українських військових загинули, ще восьмеро отримали поранення різного ступеня важкості, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

У прес-центрі Операції об'єднаних сил повідомляють, що принаймні один раз ворог застосував заборонені Мінськими угодами міномети калібру 120 мм.

Також обстріли велися з бойових машин піхоти, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, автоматичної стрілецької та снайперської зброї.

Зранку 7 червня ситуацію прокоментував Володимир Зеленський. За його словами, загострення ситуації на Донбасі свідчить "про втрату Росією контролю над найманцями".

"Кричуще порушення Мінських угод - застосування артилерії - свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами", - сказав глава держави.

Окрім того, пан Зеленський висловив співчуття родинам загиблих і подякував українським військовослужбовцям за мужність і стійкість, які зазнали атаки.

"Обстріли українських військових - очевидна спроба вкотре зірвати процес перемовин щодо припинення вогню. Хоч би хто віддав наказ - Збройні сили України відповідатимуть жорстко та відповідно до ситуації. А на дипломатичному рівні наша позиція про необхідність припинення вогню та звільнення полонених залишиться твердою та незмінною", - додав президент.

Як відреагували на слова Зеленського

Заяву президента про те, що Росія має відновити контроль над підрозділами бойовиків на Донбасі, вже активно обговорюють у соцмережах.

"Це не фейк. Це офіційна сторінка нової АП, куди прийшли боги комунікацій. Президент Зеленський сподівається, що російська сторона відновить свій контроль над підрозділами. На українському, окупованому Донбасі [...] Що РФ не піде геть, не забере свою зброю і техніку з української землі, не виведе своїх найманців , а... відновить свій контроль над підрозділами", - написала віце-спікерка Ірина Геращенко.


Схожу реакцію висловив і Віктор Шлінчак з Інституту світової політики:

"У Зеленського попросили Росію взяти контроль над сепаратистами в ОРДЛО. Ви це серйозно?", - написав він.

А от Олена Яхно радить не зловтішатися.


Загострення на Донбасі
Останніми днями в зоні проведення Операції об'єднаних сил спостерігається суттєве загострення.

Протягом 4 і 5 червня в зоні ООС загинули троє українських військових. Це найбільші втрати української армії на Донбасі з 20 травня, коли президентом України став Володимир Зеленський.

Ще двоє військових загинули впродовж 6 червня.

До цього, за період з 20 травня по 4 червня, Об'єднані сили втратили одного бійця вбитим (24 травня) і 13 пораненими.

Крім того, 22 травня вісім українських військовослужбовців відхилилися від маршруту і потрапили у полон до супротивника.

Леонід Кучма, який очолює українську делегацію на переговорах у Мінську, розповів, що в середу сторони домовились випрацювати механізм забезпечення дотримання режиму тиші.

"Вчора домовились, що до 19 числа група з безпеки має підготувати документ із заходами - захисними механізмами, що треба робити, аби це режим був", - сказав він.

За його словами, ініціатива про необхідність введення режиму тиші походила також "з тієї сторони".


Леонід Кучма розповів, що інше питання, яке турбує перемовників, - обстріли, коли бойовики займають позицію поблизу цивільних об'єктів. За його словами, сторони обговорили цей момент.

На уточнювальне питання про те, чи полягає пропозиція української сторони у тому, аби не відповідати на обстріли, які походять з цивільних об'єктів, пан Кучма відповів:

"Абсолютно".
"Ми чітко повинні розуміти, що ці обстріли провокаційні", - сказав Леонід Кучма.

Окрім того, він додав, що сторони обговорювали можливість звільнення заручників, і в іншої сторони "є бажання розпочати цей процес", проте конкретних домовленостей поки немає.

"Мені сподобався тон розмови нашої, як на робочих підгрупах, так і на загалі нашому, де кожна підгрупа доповідала", - схарактеризувати пан Кучма атмосферу на перемовинах.
Читайте також: Франція офіційно підтримала зняття економічної блокади з ОРДЛО