Війна
19 лютого 2015
Порошенко закликав нормандську четвірку "не робити вигляд", що події в Дебальцевому відповідають мінським домовленостям
Президент вимагає звільнити всіх полонених, у тому числі і тих, хто потрапив у полон в районі Дебальцевого
news-image

Президент Петро Порошенко закликав під час розмови в нормандському форматі "не робити вигляд, що те, що відбулося в Дебальцеве, відповідає Мінським домовленостям". Він також закликав виробити чіткі гарантії на випадки, якщо будуть подальші спроби порушити ці домовленості.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на прес-службу глави держави.

Співрозмовники погодилися, що представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ має бути надано повне сприяння, і сьогодні вони повинні отримати доступ для моніторингу та верифікації, особливо в зони Донецького аеропорту, Горлівки, Первомайська та Широкино і в інших місць, де сьогодні були обстріли.

Лише після того, як буде досягнуто всеосяжне припинення вогню, повинно початися відведення техніки при безпосередньому спостереженні ОБСЄ. Було домовлено, що центр з моніторингу та контролю повинен завершити підготовку спільного плану виведення важкої техніки, артилерії і ракетних систем залпового вогню.

Президент України вимагає звільнити всіх полонених, у тому числі і тих, хто потрапив у полон в районі Дебальцевого.

Сторони домовилися, що на цьому тижні скоординують дії на рівні міністрів закордонних справ щодо виконання зазначених цілей. При цьому українська сторона наполягла, щоб у ці дискусії також було включено питання залучення миротворців - як по лінії зіткнення, так і по лінії міждержавного кордону України і Росії.