Сон при включеному світлі впливає на вагу жінок - дослідження
Близько 44 тис. жінок у віці 35-74 років взяли участь в опитуванні.
news-image

Сон при включеному світлі сприяє набору жінками зайвої ваги. Про це свідчать результати дослідження, проведеного експертами Національного інституту екологічних наук в Північній Кароліні (США), передає «Є!»

Згідно з поширеними даними, показники для дослідження були взяті з результатів широкомасштабного опитування жінок, проведеного в 2003-2009 роках. Тоді близько 44 тис. жінок у віці 35-74 років по всій території США взяли участь в опитуванні, розповідаючи вченим про свої звички. У тому числі учасницям поставили запитання про те, чи вимикають вони на ніч світло.

Проаналізувавши ці показники, вчені прийшли до висновку, що в 17% випадків респондентки, що залишали включеними лампу або телевізор, набирали вагу  в середньому п'ять кілограмів на рік. При цьому, за словами керівників дослідження, його результати виявили, що сон при працюючих джерелах світла збільшує ризик набору зайвої ваги на 22% і ожиріння - на 33%.

При цьому вчені відзначають, що до результатів дослідження варто прислухатися, хоча вони і "не є істиною в останній інстанції". За їх словами, необхідно провести ще ряд досліджень, в тому числі - із застосуванням електронних пристроїв, які контролюють набір маси, щоб з упевненістю говорити про прямий зв'язок.

"Якщо результати цього дослідження - правда, і вони будуть підтверджені, то це дуже просте послання з приводу здоров'я людей - вимикайте світло на час сну", - наводить телеканал СNN слова керівника дослідження Дейла Сендлера.
Читайте також: Щодня понад 1 млн осіб заражаються хворобами, що передаються статевим шляхом - ВООЗ