Події
14 червня 2019
В СБУ назвали імена російських військових, які збили літак Іл-76 під Луганськом у 2014 році
У відомстві нагадали, що сьогодні виповнюється п'ята річниця трагедії.
news-image

В Службі безпеки України назвали імена російських військових, що здійснили збиття військово-транспортного літака Іл-76 під Луганськом у 2014 році, внаслідок чого загинуло 9 членів екіпажу і 40 десантників. Як йдеться у повідомленні на сайті СБУ, спецслужба встановила причетність Кремля до збиття українського військово-транспортного літака Іл-76, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

В СБУ нагадали, що сьогодні виповнюється п'ята річниця як у небі над Луганськом співробітники російської військової розвідки (ГРУ) збили військово-транспортний літак Міністерства оборони Іл-76.

У тій страшній катастрофі загинули 49 військовослужбовців Збройних Сил України.

«Служба безпеки має неспростовні докази, що рішення про збиття було прийняте в Кремлі та приведене у дію позаштатним підрозділом Головного управління Генштабу Збройних сил РФ, відомим як «приватна військова компанія «Вагнера»», - наголошується у повідомленні.

У цьому зв'язку сказано, що слідчі СБУ встановили, що злочинний наказ віддав безпосередньо командувач 58-ю армією ЗС РФ генерал-майор Євгеній Нікіфоров, командирований на Донбас для здійснення воєнного вторгнення та окупації частини території суверенної країни.

Більше того, виконавці вбивства українських воїнів - Дмитро Уткін, Андрій Гуральов та Андрій Лебедєв, після повернення в Росію були відзначені президентом РФ Володимиром Путіним офіційними державними нагородами «Орденами Мужності».

В СБУ нагадали, що 7 жовтня 2017 року голова Служби безпеки Василь Грицак повідомив, що слідчі виписали повідомлення про підозру керівнику «ПВК «Вагнера» Дмитру Уткіну.

«Незважаючи на те, що російські воєнні злочинці постійно перебувають або на території країни-агресора, або у складі таємних контингентів сухопутних підрозділів військової розвідки РФ у Сирії та країнах Африки, Служба безпеки робить усе можливе аби притягнути їх до відповідальності», - заявили в СБУ.

Нагадаємо, військово-транспортний літак Іл-76 був збитий бойовиками під Луганськом в ніч на 14 липня 2014 року під час заходження на посадку. Тоді в аеропорту Луганська в оточенні були десантники 80 ДШБ. Іл-76 мав доставити боєприпаси, техніку і особовий склад. На борту літака перебувало 9 членів екіпажу і 40 десантників. Всі вони загинули.

Читайте також: Україна згадує загиблих у катастрофі Іл-76 під Луганськом (відео)