Світ
19 червня 2019
У Берліні хочуть на 5 років заморозити підвищення цін на оренду житла
Ціни на житло в місті подвоїлися за останнє десятиліття.
news-image

Влада Берліна закликала до п'ятирічного заморожування орендної плати в столиці Німеччини, починаючи з 2020 року. Ціни на житло в місті подвоїлися за останнє десятиліття. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Deutsche Welle, передає «Є!»

Згідно з пропозицією міської влади, запропонований захід "захистить від підвищення орендної плати за 1,5 мільйона квартир". Цей крок був оголошений після засідання міської ради у вівторок.

"Сенат (виконавчий орган Берліна) вирішив, що існують законні підстави для обмеження орендної плати", - сказала сенатор з питань міського розвитку та житлового будівництва Катрін Ломпшер.

 До 15 жовтня цю пропозицію повинні представити на голосування в Сенаті.

Передбачається, що орендна плата по всьому Берліну не може підвищуватися протягом наступних 5 років, соціальне житло не підпадатиме під це правило.

Максимальні рівні орендної плати будуть фіксуватися по всьому місту, і орендарі матимуть можливість звернутися до суду, якщо їх орендна плата перевищить цю межу.

Межі орендної плати повинні бути введені в дію з 1 січня 2020 року і будуть застосовуватися заднім числом з 18 червня.

Межа орендної плати не буде поширюватися на нове будівництво.

Власники нерухомості, які ігнорують правила реконструкції, можуть бути оштрафовані на суму до 500 тис. євро.

Найбільша в Німеччині асоціація власників нерухомості Haus und Grund вже закликала своїх членів превентивно підвищувати орендну плату.

Різке зростання цін призвело до того, що деякі жителі стали вимагати конфіскації майна у домовласників, що мають 3 тис. і більше квартир. Прихильники цієї ініціативи вже зібрали понад 77 тис. підписів, сподіваючись провести референдум з цього питання.

Читайте також: Зеленський у Берліні зустрівся з Ангелою Меркель (відео)