Україна
19 лютого 2015
Які зміни можуть внести в закон про воєнний стан? Подробиці
Президент України Петро Порошенко в ході вчорашнього екстреного засідання Ради національної безпеки і оборони заявив про намір внести зміни в закон про воєнний стан.
news-image
"Нам потрібно бути готовими захищати державу. За моїм дорученням розроблено проект внесення змін до закону військовий стан. Він враховує ті особливості гібридної війни, яка плавно перетікає в повномасштабну. Я дуже сподіваюся, що сьогодні і парламент, і РНБО після обговорення зможуть підтримати пропозиції" , - сказав він.

РАДА. Відповідаючи на запитання про долю законопроекту, спікер РНБО Андрій Лисенко заявив: "Документ вже направлений в профільний парламентський комітет".

За деякою інформацією у комітеті з нацбезпеки і оборони, втім, президентський законопроект в Раду ще не надійшов. "Якби законопроект глава держави вніс, то він би спочатку вступив до секретаріату керівництва парламенту, і лише потім би розписаний до нас в комітет. Просто так законопроект до комітету ніхто не передає", - нагадують процедуру в секретаріаті комітету. Не бачив документа, за його словами, і заступник голови комітету, нардеп Юлій Мамчур.

СУТЬ. Джерела в оточенні президента заспокоюють: пропоновані правки в закон про воєнний стан чисто технічні.

"Мова не йде про введення, наприклад, воєнного стану. Ідея в тому, щоб прописати в законі про правовий порядок воєнного стану норми, що визначають поняття" гібридної війни "і комплексу заходів для її стримування. Законопроект ще буде доопрацьовуватися з урахуванням рекомендацій лідерів Латвії , Литви та Естонії, які розробляють аналогічні законодавчі зміни ", - сказав нам джерело.

Що цікаво, сьогодні стало відомо, що в неділю на річницю перемоги Майдану до Києва приїдуть лідери Польщі, Латвії та Литви.

Читайте також: Як вводиться воєнний стан в країні розповіли в РНБО

"Думаю, що поправки надійдуть у Раду найближчим часом", - говорить співрозмовник в Генштабі. Він також документа не бачив, але запевняє: мови про введення воєнного стану там немає.

"Наскільки мені відомо, після вчорашнього засідання РНБО його вирішили поки не вводити. Зараз опрацьовується інший сценарій розвитку подій", - зазначає джерело.

Прийняті поправки можуть бути вже через тиждень: 26 лютого наредпи зберуться на позачергове пленарне засідання, на якому розглянуть не тільки цей документ, але, ймовірно, звернення до ООН про введення миротворчого контингенту, а також зміни до бюджету, необхідні для отримання кредиту МВФ.