Суспільство
27 червня 2019
Більшість українців взагалі не читали Конституцію
Майже половина громадян України (47%) не читали текст Конституції.
news-image

В Україні залишається доволі низька обізнаність громадян зі змістом Основного Закону України, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Майже половина громадян України (47%) взагалі не читали текст Конституції, а близько третини (32%) читали лише окремі її підрозділи. Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом Демократичні ініціативи та Центром Разумкова.

Як зазначають соціологи, фактично такі самі дані були й у 2015 році: 50% Конституцію не читали, а 33% громадян читали окремі підрозділи.

Більшість українців взагалі не читали Конституціюwww.kiis.com.ua

Майже половина опитаних (46%) знає, що, згідно із Конституцією, носієм суверенітету та джерелом влади в країні є народ України, тоді як 34% вважає, що таким суб’єктом є президент. Порівняно з 2015 роком відбулися певні зміни: на 5% побільшало тих, хто вважає, що, згідно з Конституцією, єдиним джерелом влади в Україні є президент і, відповідно, на 4% поменшало тих, хто бачить такого суб’єкта в народі.

Більшість українців взагалі не читали Конституціюwww.kiis.com.ua

Опитування було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" і Центром Разумкова з 13 по 20 червня 2019 року серед 2017 респондентів для проекту Центру політико-правових реформ. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Для порівняння наводяться результати опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та Київським міжнародним інститутом соціології з 15 по 25 грудня 2015 року.

Читайте також:Вакарчук на День Конституції кличе під Раду на флешмоб (відео)