Україна
19 лютого 2015
ЄС і ФРН стримано відреагували про можливу місію миротворців на Україні
У відповідь на пропозицію Порошенко як у Брюсселі, так і в Берліні підкреслюють безальтернативність місії ОБСЄ, зокрема, у зв'язку з неприйняттям Москвою ідеї миротворчих місій ЄС і ООН на Україну.
news-image

Намір Києва попросити Євросоюз про відправку миротворчого підрозділу на Україні викликало в Брюсселі ухильну реакцію, передає Є! Єдність.інфо з посиланням на Deutsche Welle.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні відмовилася давати коментарі на цю тему.

Представник зовнішньополітичного відомства ЄС Катрін Рей зазначила, що першочерговим завданням є реалізація мінських домовленостей. Вона також повідомила, що ЄС готовий при необхідності надати місії ОБСЄ на Україні більше підтримки.

Ерлер: Миротворча місія на Україні нереалістична

Читайте також: Якщо Росія накладе вето на введення в Україну миротворців, то підтвердить участь в конфлікті

Уповноважений уряду ФРН з громадської співпраці з Росією, країнами "Східного партнерства" та Центральною Азією Гернот Ерлер (Gernot Erler), у свою чергу, вважає відправку миротворчих підрозділів ООН і Євросоюзу на Україну нездійсненною.

"Така місія складна, тому що для неї також потрібна згода Росії", - заявив політик в інтерв'ю німецькому телеканалу Phoenix.

При цьому він не розраховує на схвалення цієї ідеї з боку Кремля.

Що стосується миротворчого контингенту ООН, то Москва може скористатися своїм правом вето в Раді Безпеки ООН, вважає Ерлер. Він також зазначив, що перш ніж миротворча місія буде підготовлена, пройдуть тижні, а в зоні конфлікту вже знаходяться представники "визнаної обома сторонами" ОБСЄ.

"Не думаю, що в короткостроковій перспективі можлива альтернатива контролюючої функції ОБСЄ", - заявив політик.

Скептично про можливу відправку на Україну міжнародних миротворців також висловилися колишній міністр оборони ФРН, християнський демократ Франц Йозеф Юнг (Franz Josef Jung), заступник голови фракції соціал-демократів у бундестазі Рольф Мюценіх (Rolf Mützenich) і депутат від Лівої партії Вольфганг Герке (Wolfgang Gehrcke) .

Заступник голови фракції правлячого в Німеччині блоку ХДС / ХСС Франц Йозеф Юнг, зокрема, заявив, що для світу зараз потрібні не нові ідеї, а забезпечення дотримання мінських домовленостей.

Читайте також: Пушилін каже, що введення миротворців порушує Мінські домовленості