Суспільство
8 липня 2019
Троє дітей із інвалідністю піднялись на Говерлу завдяки активістам Тернополя (фото)
«Мрія на всіх» - це проект, який ініціювала спортсменка Лілія Проць у 2018 році, щоб допомагати людям з інвалідністю здійснювати мрії.
news-image

Троє дітей з інвалідністю, які брали участь в проекті «Мрія на всіх», піднялися на Говерлу у суботу, 6 липня.  Про це повідомляє «Є!» з посиланням на 20 хвилин.

Підкорили вершину 12-річна Людмила Матвійчук і 8-річна Ангеліна Гах з Тернополя і 12-річна Олександра Колісник з Бахмута Донецької області. Вони їхали у подорож разом із батьками і волонтерами. 

Зазначимо, минулого року учасником проекту «Мрія на всіх» став тернополянин Сергій Ткачук. Хлопчика на Говерлу на спинах несли семеро чоловіків по черзі. 

 

«Мрія на всіх» - це проект, який ініціювала тернопільська спортсменка Ліля Проць у 2018 році, щоб допомагати людям з інвалідністю здійснювати мрії. - Ми пробували розширювати цей проект, - розповідає один із учасників ініціативи Роман Задорожний. - Минулорічний досвід був дуже хороший і після нашого сходження із Сергієм до Лілі Проць звернулась мати дівчинки Олександри Колісник, яка захотіла теж здійснити разом із донькою її мрію. Тоді Ліля почала шукати ще діток із інвалідністю, які мріють підкорити гору.
Так до нас ще долучились Людмила Матвійчук та Ангеліна Гах. Ініціативна група, яка допомагала здійснити мрію дівчат, складалася з 21 тернополян. Але у небайдужих було лише одне спеціально обладнане крісло, на якому підіймали дівчинку Сашу із діагнозом ДЦП. Люда, яка має синдром Дауна, разом із мамою та волонтерами підіймалась пішки самостійно. А от наймолодшу учасницю Ангеліну несли на Говерлу просто на спині. Виходили на Говерлу по класичному туристичному маршруту, шлях вгору зайняв три-чотири години. З погодою учасникам пощастило, було хмарно, але, на щастя, не падав дощ. - Ми наголошуємо на тому, що не маємо можливості щотижня чи раз у місяць робити такі сходження, - каже один із учасників Роман Задорожний. - У нас ціль - показати, що будь-яка мрія може здійснитись. Щоб інші люди із інвалідністю, дивлячись на наші приклади, бачили, що можна це зробити.

 Усі три мами дівчаток підіймались разом із ними. Для них усіх це також було перше сходження на Говерлу. 

Мати Саші Колісник, що родом із Донецької області, розповідає, що вона не могла стримати сліз, піднявшись на вершину.  

Моя донечка така щаслива, каже, щоб ми ще кудись їхали і продовжили підкорювати світ, - розповідає мати дівчинки пані Альбіна. - Сашка мріяла про це чотири роки, після того, як ми поїхали відпочивати у Ворохту кілька років тому, то Саша дуже захотіла піднятись на Говерлу. Але я її постійно відмовляла, бо думала, що це нереально на візку піднятись. А потім ми побачили, як тернополяни підіймали хлопчика Сергія, і я наважилась із донькою теж піднятись, - говорить щаслива матуся.

Мати дівчинки каже, що організація цього сходження була дуже якісною, волонтери передбачили все необхідне. 

Я вже на пів дорозі була дуже змучена, а от хлопці, які підіймали доньку, були сильні і тілом, і духом. У них всіх просто величезні душі, і я їм дуже вдячна за те, що здійснили мрію моєї дочки, - продовжує пані Альбіна. - Коли моя Сашка мерзла, то волонтери здіймали з себе речі і вдягали її. Мати дівчинки каже, що головне не боятись нічого, діяти і не сидіти на місці. І вона однозначно радить усім батькам дітей із інвалідністю спробувати щось нове і вірити, що мрії можуть здійснюватись.

Читайте також:50 тисяч км на велосипеді: історія української пари, яка подорожує світом (фото, відео)