Експерти назвали причини стрімкого зміцнення гривні
Стрімкому зміцненню гривні, яке спостерігається в останні тижні, сприяє сприятлива для України кон'юнктура на зовнішніх ринках.
news-image

Стрімкому зміцненню гривні, яке спостерігається в останні тижні, сприяє сприятлива для України кон'юнктура на зовнішніх ринках. Про це пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

За словами головного експерта ради Національного банку України (НБУ) Віталія Шапрана, кон'юнктура на ринках залізорудної сировини, сталевого прокату і більшості зернових культур, які традиційно складають значну частину вітчизняного експорту, що забезпечує валютні надходження в країну, розгорнулася в бік України.

"По-друге, крім певного фактора сезонності, за останні півроку вкладення нерезидентів в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики - ред.) збільшилися на 55 млрд грн (приблизно $ 2,1 млрд)", сказав експерт.

Він додав, що приплив коштів нерезидентів на ринок ОВДП пов'язаний з високим рівнем прибутковості по облігаціях в нацвалюті - за деякими паперами близько 20% річних.

В свою чергу старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб зазначив, що довгостроковий тренд на зміцнення гривні почався ще в лютому, "хоча він не означає постійного зниження курсу долара - за цей час були періоди різної тривалості, коли американська валюта дорожчала".

Читайте також:На нових банкнотах 1000 гривень помітили «піратський» шрифт (фото)