Політика
13 липня 2019
«Слуга народу» і «Опозиційна платформа - За життя» очолили рейтинг в Раду, - європейські соціологи
Опитування проводилося на території України, крім АР Крим і непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей
news-image

Партії «Слуга народу» і «Опозиційна платформа - За життя» лідирують в рейтингу партій, які проходять до Верховної Ради України. Про це повідомляють західні соціологи з міжнародного дослідницького центру BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія), інформує «Є!».


Так, згідно з даними опитування, проведеного 8-10 липня 2019 року, якби парламентські вибори відбулися в найближчу неділю, потрапити в наступний склад українського парламенту змогли б такі партії: «Слуга народу» Дмитра Разумкова (40,3%), «Опозиційна платформа - За життя» Юрія Бойка, Вадима Рабиновича і Віктора Медведчука (15,0%), «Європейська Солідарність» Петра Порошенка (7,9%) і «Батьківщина» Юлії Тимошенко (5,8%). 

Близькими до 5-процентному рубежу виявилися «Голос» Святослава Вакарчука (4,7%), «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка та Дмитра Добродомова (4,2%), «Сила і Честь» Ігоря Смешка (3,9%), Радикальна партія Олега Ляшка (3,2%). Також, з урахуванням статистичної похибки, вперше в списках, близьких до проходження партій, виявилася Аграрна партія України Михайла Поплавського з результатом 2,9%. 

Відзначимо, Партія Шарія (2,4%), ВО «Свобода» Олега Тягнибока, Андрія Білецького та Дмитра Яроша (2,0%), «Опозиційний блок» Євгена Мураєва, Олександра Вілкула та Геннадія Кернеса (1,8%), «Українська стратегія Гройсмана» (1,7%) та інші партії, згідно з опитуванням, не мають шансів на проходження до парламенту 9-го скликання. 

Експерти відзначили, що у партії «Слуга народу» - найбільша підтримка виборців, але при цьому спостерігається плавне зниження рейтингу, викликане, на їхню думку, неоднозначно сприймаються кадровими призначеннями і публічними заявами президента України Володимира Зеленського. 

«Опозиційна платформа - За життя» показала стабільне зростання підтримки, можливо - як наслідок публічних заяв і дій, які найбільш активно обговорюються в суспільстві (мир і повернення полонених).

Опитування проводилося на території України, крім АР Крим і непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей. Загальна кількість респондентів - 2010 осіб. Метод опитування - комбіновані інтерв'ю. Ймовірна похибка не перевищує 2,2%. 

Читайте також: Разумков пообіцяв захищати і розвивати українську мову як державну (відео)
Читайте також: Лідери Опозиційної Платформи - За Життя в Москві відстоювали проукраїнські інтереси, - експерт