Суспільство
22 липня 2019
Вступна кампанія-2019: які спеціальності найчастіше обирають випускники шкіл
Найпопулярнішими спеціальностями вступної кампанії-2019, експерт назвав високотехнологічні, а найменш популярними – природничі й технічні.
news-image

оловними особливостями цьогорічної вступної кампанії до вищих навчальних закладів України, є подальше зростання популярності високотехнологічних спеціальностей, а також кризова втрата кадрів у сферах природничих і технічних наук.

Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів експерт напрямку «Освіта» Українського інституту майбутнього Микола Скиба, пише «Є!».

Аналітик зазначив, що цьогорічна вступна кампанія мало чим відрізняється від кампанії 2018 року, оскільки пріоритети вступників за спеціальностями ідентичні тогорічним. Єдиною відмінністю експерт назвав зростання популярності спеціальності «Право». За його словами, ця спеціальність набрала більшу кількість заяв навіть за філологію, хоча остання так само залишається популярною – за останніми даними, на неї подано близько 50 тисяч заяв.

Головною відмінністю цьогорічної кампанії від попередніх років, аналітик вважає технічну організацію реєстрації на вступ, зокрема, функціонування системи електронних кабінетів.

«Головна відмінність порівняно з 2017-м роком, полягає в якості організації процесу та роботі спеціальної електронної платформи – саме два роки тому була впроваджена і працює єдина державна база освіти через яку подаються документи на вступ. До 2017 року електронна система вступу була гібридною. Якщо ж аналізувати зміни від початку реформи у 2015-2016 роках, то вступна кампанія стала більш логічною і структурованішою для всіх – як для вищих навчальних закладів, так і для студентів. Відтоді суттєво спростилася подача документів, а голос студента почав визначати спеціальності державного замовлення. Фактично студент самостійно «формує» бюджетне місце, хоча держава і залишає за собою функцію балансування. Такі нові правила впроваджені та діють останні 3 роки. У планах Міністерства освіти рухатися вбік ще більшої свободи вибору абітурієнтів, але це вже потребує іншої парадигми вищої освіти»

Водночас найпопулярнішими спеціальностями вступної кампанії-2019, експерт назвав високотехнологічні, а найменш популярними – природничі й технічні.

«Найпопулярнішими цього року є право, менеджемент і філологія. ІТ не потрапило до трійки, але входить до п’ятірки. Найменш популярними, вже традиційно, є точні й природничі науки. Зокрема, на «Хімію» подано близько 1500 заяв, а «Фізика» не набирає навіть 1000. Аерокосмічна, авіаційна сфери й атомна енергетика взагалі має по 200-300 заяв. Це, з одного боку, тривожний сигнал для системи освіти, але з іншого – віддзеркалення тих умов праці і корпоративної культури, яка існує на українських державних підприємствах-монополістах. Молодих людей не влаштовують такі умови, адже вони прагнуть працювати в інших, більш креативних сферах з вищою повагою і гідністю работодавців. Це сигнал необхідності змінювати систему. Страждає військово-промисловий комплекс і державні оборонні підприємства – вони потребують спеціалістів з автоматизації. Однак над ними майоріє «шлейф» корупційних схем і люди просто не хочуть на них подаватися» — Микола Скиба, експерт з питань освіти

Експерт також зазначив, що найближчими роками у системі освіти відбуватиметься поглиблення реформ.

"Очікуються зміни у середовищі роботодавців – високотехнологічні компанії, які розвиваються, потребують більшої кількості спеціалістів і динамічніших змін. Зважаючи на цей запит, Український інститут майбутнього, який займається розвитком іннноваційної економіки, розпочав проект під назвою «Майбутнє університетів». Це розробка нової парадигми суті вищої освіти й університетів в Україні» — Микола Скиба, експерт з питань освіти

 

Читайте також:Хлопець із синдромом Дауна знайшов роботу за фахом після здобуття вищої освіти