В Україні хочуть легалізувати ринок оренди житла
Наразі з усього існуючого орендного житла в Україні близько 90% знаходиться в тіні.
news-image

В Мінрегіонбуді завершується розробка законопроекту, який зможе впровадити дієвий ринок орендного житла в Україні та визначити чіткі механізми для взаємодії всіх його учасників. Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду, передає «Є!»

За його словами, у зв'язку з цим наразі завершується розробка відповідного законопроекту, який зможе впровадити ринок орендного житла в Україні та визначити механізми для взаємодії як орендарів, так і для орендодавців.

Наразі з усього існуючого орендного житла в Україні близько 90% знаходиться в тіні і ніяк не регулюється, заявив Парцхаладзе.

"Сьогодні в Європі приблизно 60-70% всього житлового фонду - орендне. Причому в Україні цей відсоток офіційно не перевищує 5-10%. Тобто 90% ринку орендного житла перебуває в тіні. І цю ситуацію потрібно змінювати. Ми хочемо законодавчо врегулювати це питання, створити чіткі та справедливі правила на цьому ринку", - зазначив Парцхаладзе.

Таким чином, урядом розглядається можливість впровадження наступних напрямків орендного житла в Україні:

муніципальне орендне житло, замовниками якого є місцева влада, і яке може надаватися молодим сім'ям, працівникам соціальної та бюджетної сфер, іншим молодим фахівцям;

орендне житло, яке буде перебувати на балансі центральних органів державної влади, в тому числі відомств, і буде надаватися їх співробітникам на час роботи або служби;

комерційне орендне житло, яке будуватимуть приватні компанії і здаватимуть в оренду.

Читайте також: З вересня 2019 року пенсіонери у віці 70+ сплачуватимуть лише частину комунальних платежів